Organizasyonlarda iş arkadaşlığının iş doyumu üzerine etkileri
The affects of friendship at work on job satisfaction in organizations
  1. Tez No: 161254
  2. Yazar: SERDAR YEŞİLKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: îş Arkadaşlığı, İş Doyumu, Beşeri ilişkiler vu, Friendship at Work, Job Satisfaciton, Human Relations Vlll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ORGANİZASYONLARDA İŞ ARKADAŞLIĞININ İŞ DOYUMU ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Tezin Başlığı: Organizasyonlarda tş Arkadaşlığının İş Doyumu Üzerine Etkileri Tezin Yazarı: Serdar YEŞİLKAYA Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fatma FİDAN Kabul Tarihi: 28 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: VÜI (ön kısım) +146(tez) + 4 (ekler) Ana bilimdalı: Çalışma Ekonomisi Bilimdalı: insan Kaynaklan Yönetimi ve EndüstriİlişkileriOrganizasyonlarda iş doyumu kavramının önemi birçok araştırmacı tararından ortaya konulmuş olmasına rağmen iş yerinde daha iyi bir iklimin yaratılmasına yardımcı olacak etmenler göz ardı edilmektedir. İş doyumu ile iş verimliliği, karlılık ve sosyal fayda arasında bir bağ bulunmaktadır. İş doyumu yüksek olduğunda çalışanlar açısından stres azalmaktadır. Ayrıca iş gücü devri, işten ayrılma eğilimi ve performans üzerinde, iş doyumunun önemli bir etkisi bulunmaktadır. İş duyumsuzluğu gizli biçimlerde ani grevlere, işi yavaşlatma eylemlerine, disiplin sorunlarının çoğalmasına ve örgütsel sorunların birikmesine neden olabilmektedir. İş doyumu işletmenin örgüt kültürünün oluşmasına dolayısı ile işletmenin amaçlan ile çalışanların amaçlarının eşleşmesini sağlamaktadır. Günümüz koşullarında bir örgütün başarılı olabilmesi ve sürekliliğini sağlayabilmesi, örgütte çalışanların verimliliği kadar bunların arkadaşlarından ve arkadaşlar arasındaki ilişkilerden duydukları doyuma bağlıdır. Çalışan ve işletme üzerinde bu kadar önemli tesirleri bulunan iş doyumunu etkileyen bir çok bireysel ve çevresel faktör bulunmaktadır. Bu araştırmada, daha önce üzerinde çok fazla durulmayan ama iş doyumunu etkileyen en önemli faktörlerden biri olan İş Arkadaşlığı ve İş Arkadaşları arasındaki ilişkiler incelenerek iş doyumuna etkileri araştırılmıştır.Bir örgütte iş doyumunun varlığından bahsedebilmek için çalışanlar arasında sıkı bir arkadaşlık ilişkisinin varlığı gerekmektedir. Çünkü iş doyumunu etkileyen en büyük etkenlerden biri çalışanlar arasındaki beşeri ilişkiler yani iş arkadaşlığıdır. İş arkadaşlığının oluşması içinde sosyal bir örgütün varlığı gereklidir. Birbiri ile iletişimde bulunacak bireyler ve bu bireyler arasındaki olumlu etkileşim sonucu ortaya çıkacak arkadaşlık ortamı örgütlerin etkili ve yeterli olmalarını sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı ; iş arkadaşlığı ve arkadaşlar arasındaki olumlu ilişkilerin iş doyumunu artıracağım ortaya koyarak işletmeye ve işgörene sağlayacağı faydalan belirtmektir. Biçimsel ve biçimsel olmayan gruplar işletme içerisinde önemli rol oynarlar ve bireyin işletme ile bütünleşmesinde etkilidirler. O nedenle bireyler arası, birey grup arası ve gruplar arası koordinasyonu sağlama ve çatışmayı çözümlemede iletişime ağırlık verilmesi gereklidir. İşletmeler varlıklarım devam ettirebilmek için verimli çalışmak zorundadırlar. Bunun için üstün bir teknoloji ve rasyonalizasyon yanında personelinin de etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Personelin etkin kullanılması ise, arkadaşlık gruplarının oluşması,bu grup içinde olumlu bir iletişimin meydana gelmesi ve güçlü iş arkadaşlıklarının oluşmasına bağlıdır. Araştırmada literatür çalışmasının yanında anket tekniği kullanarak İstanbul' da faaliyet gösteren işletmede farklı statüdeki çalışanlardan elde edilen verilerle“iş doyumu”ve "iş arkadaşlığı - iş doyumu ilişkisi' konulan değerlendirilmiştir. Bu çerçevede organizasyonlarda iş doyumuna etki eden bir çok faktör bulunduğu, birincil ihtiyaçları karşılanmış işgörenin doyumunu sağlayarak onu işletmeye bağlayan en önemli faktörün ise iş arkadaşları ile iyi ilişkiler olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
THE AFFECTS OF FRIENDSHIP AT WORK ON JOB SATISFACTION IN ORGANIZATIONS SUMMARY Title Of The Thesis; The Affects Of Friendship at Work on Job Satisfaction in Organizations Outhor : Serdar YEŞÎLKAYA Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Fatma FİDAN Date: 28 June 2005 Nu. Of Pages: Vm(Pre text) + 146 (Main body) + 4 (appendices)Department: Business Economy Subfield: Human Resources Managementand IndustryAlthougt the importance of job satisfaction in organizations is pointed out by many researchers, some businesses still ignore the importance of creating a better atmosphere at work. There is a connection between job satisfaction with job productivity,profitibility and social facilities. When job satisfaction is high, stess among coldugues are reduced. Also job satisfaction has an important impact on the circulation of work power,tendency to quit the job and the performance. Being not satisfied at job leads to sudden strikes at work reducing the performance at work, discipline problems and causes problems in the organizations. Job satisfaction helps to shape the structure of the job culture which equals the aim of the business to aim of the the employees. In todays conditions the success and the continuity of jobs depend on the friendship among collugues as well as the productivity of the workers. There are some individual and other factors that has an affect on the employees and the business. This research observes the friendship at work and the affects of friendship at work on job satisfaction which had never seen as an important affect on job satisfaction. The existence of job satisfaction at work depends o-- the existence of friendship among collugues. Because one of the biggest reason that affects jot satisfaction is friendship among collugues. Therefore in order to have a friendly atmosphere there must be a social factor in it. Individuals who is going to communicate to each other and the friendship as the result of their communication will have an influence on job. The aim of this research is to point out the fact that friendship at work and having good relations among collugues increase the job satisfaction so it has beneficial affects on the employees in the businesses. Structural and non structural group play an important role within the business and they help the individual to unite with, the job. Therefore creating coordinations and giving importance on the solutions of conflicts among individuals, individual -group and among groups should be focused people have to filfull their physical needs in order to survive on the other hand businesses have to be productive in order to survive. For this not only the employees should be used properly but also high-tech and rationalism should be used. Proper usage of the employees depends on the creation of friendship groups, good communication among the groups and strong friendship. In the research beside the literature works the questionarre technique had been used in Istanbul in two different business on“Job satisfaction”and“ Collugues -job satisfaction relation”and these issues had been pointed out. In this point of view there are different factors that affects the job satisfaction in organizations, the first thing to be done is to satisfy the employees and the most important thing that unites the employees to unite with the job is having a good relations with the collugues at work.