Türkiye'de emlak piyasasının niteliği ve Mortgage sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği
The quality of real estate market in the Turkey and practicability of Mortgage system in Turkey
  1. Tez No: 161256
  2. Yazar: FATİH ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun Vadeli İpotek Kredisi, Konut Finansmanı, İpotekli Konut Finansman Kuruluşu. vııı
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Türkiye'de Emlak Piyasasının Niteliği Ve Mortgage Sisteminin Türkiye'deUygulanabilirliğiTezin Yazarı: Fatih ÇAKARDanışman : Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK Kabul Tarihi: 06.09.2005Sayfa Sayısı: IX (önkısım)+143(tez) Anabilim Dalı: iktisat BİLİM Dalı : iktisat Konut finansmanı uygulamaları, ekonomik ve sosyal durum, uygulanan politik rejim, tüketim alışkanlıkları, kişi başına düşen milli gelir, yaş ortalaması, kredi ve sermaye piyasalarının olgunlaşması gibi etkenlere bağlı olarak ülkeden ülkeye büyük değişiklikler gösterebilmektedir. Bir ülkenin konut sorununun çözümü, yine o ülkenin koşullarına göre hazırlanmış ve piyasa dinamiklerine dayanan kurumsal konut finansman sistemine sahip olmasına bağlıdır. Genel olarak gelişmekte olan ülkelerde, özel olarak da ülkemizde konut ve bunun çok önemli bir unsuru olan konut finansmanı, yeterince önem verilmemiştir. Bunun sonucunda, uygun olmayan yerlerde, standart dışı, sağlıksız ve yasal olmayan yapılaşma artmıştır. Gelir dağılımındaki bozukluk, hızlı nüfus artışı, şehirleşme, yüksek enflasyon düzeyleri ve konut finansman ve üretim piyasasının kurumsallaşmamış olması gibi nedenlerle ülkemizde emlak piyasası rasyonellikten uzak çalışmaktadır. Bu çalışmanın araştırma problemi, Türkiye'de ipotekli konut kredileri ( Mortgage) sisteminin uygulanması için ne tür düzenlemelerin yapılması gerektiği olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda bu çalışmanın amaçlarını şu şekilde ifade etmek mümkündür. a) Ülkemizde bu sistemin uygulanabilmesi için faiz, enflasyon ve siyasi istikrar gibi kriterlerin ne ölçüde olması gerekmektedir? b) Mortgage sisteminin sağlıklı bir şekilde sağlam temeller üzerine oturtabilmek için ne tür kanuni düzenlemeler yapılmalıdır? Bu sorulara cevap ararken literatür taramasına ek olarak farklı ülkelerde uygulanmakta olan bu sistemin özellikle ABD, AB ülkeleri ve bizim ekonomimize benzer özelliklere sahip gelişmekte olan ülkelerin uygulamaları incelenmiştir. Buradaki veriler ışığında ülkemiz açısından bir değerlendirme yapmamız sağlanmıştır. Bu çerçevede yapılan çalışma sonucunda ülkemizde büyük problem olan konut finansmanının bu sistemle çözülebileceğidir. Fakat bunun için siyasi istikrar, idari ve hukuki altyapının sağlam olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social SciencesAbstract of Master's Title of the Thesis: The quality real estate market in the turkey and pacticability of mortgage system in TurkeyAuthor: Fatih ÇAKARSupervisor: Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK Date: 06.09.2005Nu. of pages: IX (pre text)+143 (main body) Department: EconomySubfield: Economy The housing financing may shows variations from a country to another country related to some factors those economical and social situations, politics regime which is applied, habits of consumption, national income per person, age averages, maturation of credit and capital markets and etc... The solution of housing problem of a country depends upon to have the institutional financing system which based on the markets dynamics and conditions of that country. In general in the developing country especially in our country the housing subject and housing financing which is the more important elements of housing subject has not been given importance as well as enough. In the result of this the buildings which are not legal, and are unhealthy and out of standard increased and also they do not have convenient place for building. In our country the market of estate is working far-away from rationality because of these reasons: rapidly increasing in the population, urbanization, the high inflation levels, the breakdown in the distribution of income and also the housing financing and the production market are not have an institutionalidentity. The searching problem of this study can be expressed those what kind of arrangements must do for applying mortgage system in Turkey. In this sense it is possible to express the aims of this study like these: a) What do the criteria like income return, inflation and political stability must be for to apply this system in our country? b) What kind of legal arrangements do it must made for mortgage system is based on the healthy and strong principals? While the answers are searched for these questions, the scanning of literature had been made and furthermore this system which is applied in different countries especially in U.S.A., E.U. and other countries which have same futures to our economy and are developing country are scanned. With data in here, it had been provided to make an evaluation in terms of our country. In this frame, by the results of this study which is made it could be solved the housing financing problem that is a big problem in our country by this system. But for make this, political stability; managerial and legal substructures have to be strong. Key-Words: Mortgage, the housing financing, the mortgaged housing financing institute. IX