1929 dünya iktisadi buhranının Türk halkı üzerindeki etkileri-basındaki yansımalarıyla-
Effects of the great depression in 1929 over Turkish public-by reflection in press-
- Tez No: 161262
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN DOĞRUYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Buhran, Tarım, Sanayi, Basın, Depression, Agricultre, Industry, Press
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
SAU Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tezin Başlığı: 1929 Dünya İktisadi Buhranının Türk Halkı Üzerindeki Etkileri -Basındaki Yansımalarıyla- Tezin Yazan: Cüneyt Uğur Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Adnan Doğruyol Kabul Tarihi: 30.09.2005 Sayfa Sayısı: V (Ön kısım)+179 (tez) Ana Bilim Dalı: İktisat 1929 yılında dünya ekonomisinin görmüş olduğu en büyük krizlerden biri yaşanmıştır. Çok geniş bir coğrafyada etkilerini gösteren bu krizin etkilediği ülkelerden biri de Türkiye olmuştur. Türkiye'nin buhran yıllarındaki koşullarım halkın üzerinde gözlemlemek oldukça kolaydır; çünkü yeni kurulan ülkenin ekonomisinin yapısal sorunlar yaşaması çok zordur. Dolayısıyla buhranın etkileri doğrudan halkın üzerinde kendini göstermiştir. Bu çalışma Büyük Buhranın halkın hangi kesimlerini, ne koşullarda etkilediğini açıklamaya çalışmaktadır. Bu gerçekleştirilirken de, dönemin gazete ve dergilerinde halkın durumunu yansıtan haber ve yorumlara sıkça yer verilmektedir. Sosyolojik özelliklere sahip yorumlar yalnızca tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Çalışmalım başlangıç aralığı, bütünlüğün sağlanması amacıyla 1929 'dan önceki birkaç yıla denk gelmektedir. Sonucu ise 1930'lann ikinci yarısında da görece olarak devam etmiştir. Ancak asıl etkiler erken 1930'larda ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak söylenebilir ki, bu çalışma Büyük Buhran yıllarında halkın vaziyeti ile ilgili bir durum tespiti yapmayı amaçlamaktadır. Geniş ölçekli makroekonomik tahlillerden özellikle uzak durulmaya çalışılmıştır. Basındaki haber ve yorumların bu amaca ışık tutması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
SAU Institude of Social Sciences Abstract of Master Thesis The Title of Thesis: Effects Of The Great Depression In 1929 Over Turkish Public -By The Reflection In Press- Author: Cüneyt Uğur Supervisor: Asis.Prof. Adnan Doğruyol Date: 30 September 2005 Nu.Of Pages: V(pre text)+l 79 (main body) Department: Economics One of the biggest crisis that the world economy recognized was experienced in 1929. Turkey has also been one of the countries which affected by the crisis has showed its effects over a large geography. To observe the conditions of Turkey in the depression era on the public is fairly easy, since it is rather difficult that the economy of a newly founded country experiences structural problems. Hence, the influences: of the depression directly exhibited itself on the public. This study attemts to examine that the Great Depression affected which parts of the public and under what circumstances. While this is realized, news and comments that reflected the public condition in newspapers and magazines of that period, are given place frequently. Sociological etc. comments are only used complemantary. Beginning of the study coincides to a few years before 1929 to provide the wholeness. Its outcome is also suitable to the middle of 1930' s. Essentially, effects of the depression relatively endured in the second part of 1930' s. However, main effects occured in the early 1930's. In sum, it could be said that this work aims to realize a fixing depends on the public condition in the depression era. It might be struggled to keep away especially from macroeconomic analyses in a large scale. It is intended that news and comments in the press shed light to this aim.