Chinese nation-building and Sun Yat-Sen. A study on 1911 Revolution in China
Çin'de ulus inşası ve Sun Yat-Sen. 1911 Çin Devrimi üzerine bir çalışma
- Tez No: 161285
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Sun Yat-sen, 4 Mayıs Hareketi, 1911 Devrimi, ulus inşası, çağdaşlaşma, devrim, milliyetçilik vıı, China, Sun Yat-sen, the May Fourth Movement, the 1911 Revolution, nation-building, modernization, revolution, nationalism
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZ ÇİN'DE ULUS İNŞASI VE SUN YAT-SEN 1911 Çin Devrimi Üzerine Bir Çalışma Ergenç, Ceren Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atila Eralp Ağustos 2005, 113 sayfa Günümüz Çin'inin siyasi ve düşünsel temelleri imparatorluğun son yıllarında ve çağdaş devlet olma yolundaki dönüşüm sürecinde yatar. Çin'de binyıllardır süregiden imparatorlukların sonuncusu olan Qing Hanedanlığı 1911 'de bir devrim sonucu yıkılmıştır. Devrimin hemen ardından cumhuriyet rejimi ilan edilmiş olmasına rağmen, Çin topraklan üzerinde tam egemen bir devletin kurulabilmesi 30 yılı bulmuştur. Bu tezde savunulan görüşe göre 1911 Devrimi 'nin Çin'in dönüşümü için önemli bir dönüm noktası olmasının nedeni yalnızca rejim değişikliği değil, aynı zamanda çağdaşlaşma yolunda gerçekleşen zihniyet dönüşümünü de temsil etmesidir. Bu çalışmada, ilk önce devrim öncesindeki sosyal güçler ve aktörler incelenmiştir. Toplumun soylu sınıfının kontrolünde olması ve devrime müdahil olan gruplar arasındaki güç mücadeleleri (özellikle aydınlar ve ordu) dönüşümün neden devrimle birlikte sonuçlanmadığının iki temel nedeni olarak gösterilebilir.Çalışmanın ikinci odak noktası geçmişten kopuş sürecidir. Burada amaç, zihniyet dönüşümünün nasıl vigerçekleştiğini sorgulamaktır. Çin'de bu dönüm noktası 1911 Devrimi ve/ya rejim değişikliğine denk düşmemektedir. Dönüm noktası 1919 Yeni Kültür Hareketi'dir (4 Mayıs Hareketi). 4 Mayıs aydınlarından önce de ulusalcı söylem geliştiren düşünürlerolmasına rağmen zihniyet dönüşümünü sağlayan Yeni Kültür Hareketi'nin radikal tavrı olmuştur. Bu çalışmanın son bölümünde Sun Yat-sen'in ve 4 Mayıs aydınlarının Çin'in çağdaşlaşmasına siyasi ve düşünsel katkıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHINESE NATION-BUILDING AND SUN YAT-SEN A Study on 1911 Revolution in China Ergenç, Ceren M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp August 2005, 113 pages The intellectual and political roots of present-day China lie in the late imperial era and the transition to modern statehood. As the last chain of the thousands years of dynastic rule in China, the Qing Dynasty ended in 1911 with a revolution. Even though the Republican regime was immediately established after their revolution, it took three decades until thenew government (People's Republic of China) achieved full sovereignty on the territory. The thesis argues that the 191 1 Revolution is a major turning point in Chinese transformation not only because of the regime change but also the ideological shift towards modern statehood. In this study, first, the social forces and actors on the eve of the Revolution are analyzed. The gentry-domination of society and the power relations within the forces involved in the Revolution - especially the intellectuals and the military - appear to be the two major reasons why the transition was not completed with the Revolution. The second focus of the study: the process of breaking with the past. In other words, how was the shift in people's mind achieved? In China, this turning point did not coincide with the 1911 Revolution and/or regime change. It came later in 1910s, reaching its peak in 1919, with the New Culture ivMovement of the May Fourth intellectuals. There had been some influential intellectuals building a nationalist discourse even before the May Fourth Movement (e.g. Liang Qichao, reformist and ideologue in late Qing dynasty) but the radical and outspoken tone of the New Culture Movement achieved the grounds for a shift in minds. I will briefly analyze the intellectual work of the period and its politicization. A special emphasis is given on Sun Yat-sen's political and intellectual contribution to the transition since he was not only a major political activist but also a theoretician whose works (Three Principles of People) have been influential on China's nation- building process.