Turkish foreign policy towards the Balkans in the post cold war era
Soğuk savaş sonrası dönemde Türkiye'nin Balkanlar'a yönelik dış politikası
  1. Tez No: 161301
  2. Yazar: ZEHRA EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Balkanlar, yeni Osmanlıcılık, Türkiye Balkan ilişkileri, Balkans, Neo-Ottomanism, Turkish Balkan relations
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Öz SOĞUK SAVAŞ SONRASI DÖNEMDE TÜRKİYE'NİN BALKANLAR' A YÖNELİK DIŞ POLİTİKASI Eroğlu, Zehra Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Türkeş Nisan 2005, 108 sayfa Bu tez, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye'nin Balkan politikasını bölgede değişen parametrelerin ışığında incelemektedir. Balkanlardaki her kriz ve çatışma sadece Türkiye'nin değil tüm uluslararası aktörlerin dış politikalarım da etkilemektedir. Bu nedenden ötürü, iç dinamiklerden çok dış dinamiklerin Türk dış politikasındaki değişimleri etkilediği ileri sürülmektedir. Türkiye'nin Balkanlardaki savaş ve krizler sırasında izlediği politikanın uluslararası alandaki gücü ve kapasitesiyle uyumlu olduğuna işaret edilmiştir.Bosna Savaşı ve Kosova krizi sonrasında Avrupa Birliği'nin Balkanlar' a yönelik politikası hız kazanmıştır. Türkiye Yunanistan'ı dengelemek için Balkanlardaki AB ve NATO girişimlerine katılmaya gayret etmektedir. Bunun yanı sıra, Türkiye Türk azınlığa yönelik düzenlemeleri takip etmek amacıyla Balkan ülkelerinin AB ve NATO üyelik sürecini destekleyip bu süreçte aktif rol almaya çalışmaktadır. Bu tez, AB'nin Balkanlarla bütünleşme süreci hız kazandıkça yeni Osmanlıcı görüşlerin önemini yitirdiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT TURKISH FOREIGN POLICY TOWARDS THE BALKANS IN THE POST COLD WAR ERA Eroğlu, Zehra M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Türkeş April 2005, 108 pages This thesis examines Turkey's Balkan policy in the Post-Cold War Era with regard to changing parameters in this region. Every crisis and conflicts in the Balkans affects not only Turkey but also all international actors. For this reason, it is argued that external dynamics rather than internal ones largely affected the change in Turkish foreign policy. It is pointed out that the policy maintained by Turkey during the wars and crisis in the Balkans, was harmonious with its power and capacity in international arena. After Bosnian War and Kosovo crisis the European Union (EU) policy towards the Balkans gained impetus. Turkey attempts to participate in both North Atlantic Treaty Organization (NATO) and the EU initiatives in the Balkans for the sake of balancing Greece. Besides, Turkey encouraged and took an active role in the process of the Balkan countries to NATO and the EU for the sake of following the regulations being made for Turkish minority. Then, this thesis argues that the neo-Ottomanist ideas lost its significance as the process of EU's incorporation of the Balkans gains impetus.