Continuity and change in Turkey's policy towards the Balkans in the post-cold war era: the case of Bosnia- Herzegovina
Soğuk savaş sonrası Türkiye'nin Balkanlar politikasında devamlılık ve değişim: Bosna-Hersek örneği
- Tez No: 465540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM DEMİRTAŞ BAGDONAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Türk Dış Politikası, Bosna Hersek, Balkans, Turkish Foreign Policy, Bosnia and Herzegovina
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Soğuk Savaş Döneminin sona ermesi ile dünya siyaseti jeopolitik olarak büyük değişimlere sahne olmuştur. Bu değişimden en çok iki kutuplu sistemin kesişim bölgelerindeki devletler etkilenmiştir. Bu devletlerden birisi de Türkiye'dir. NATO taraftarlığı ve SSCB ile olan sınırsal yakınlık Türkiye'yi önemli bir konuma getirmiştir. Soğuk Savaşın sona ermesi ile Türkiye'nin öneminin yitirildiği tartışmaları yaşanırken, Türkiye siyasi, askeri krizlerin yaşandığı bölgelerin arasında kalmıştır. Bu krizler Türkiye için önemini tekrar kazanma fırsatını ortaya çıkarmıştır. Böylece Türkiy esıkı iki kutuplu sistemden sıyrılarak daha aktif bir politika izlemeye başlamıştır. Bu aktif politikalar realist perspektiften ele alınacak olup günümüze kadar bu perspektiften sapma olup olmadığı araştırılacaktır. Buna göre Soğu Savaş Sonrası Türk Dış Politikasında Bosna- Hersek'e yönelik izlenen politikalarda değişim mi süreklilik mi olduğu sorusunun cevabı aranacaktır. Değişim var ise bu değişimin realist amaçta mı yoksa kullanılan araçlarda mı olduğu sonucuna ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
The world politics has witnessed major changes geopolitically by the end of the Cold War period. The states, located in the intersection of the bipolar system, were affected most by these changes. One of these states is Turkey. NATO partisanship and territorial proximity with the USSR brought Turkey to an important position. While there were debates on Turkey's loss of importance with the end of the Cold War, Turkey remained in the middle of the regions where political and military crises prevailed. These crises provided Turkey with the opportunity to regain its importance. Thus, Turkey began to pursue a more active policy by stripping itself from the old bipolar system. These active policies will be addressed from a realist perspective and it will be investigated whether or not there was a deviation from this perspective until today. According to this, the answer to the question whether there was a change or continuity in Turkish Foreign Policy towards Bosnia-Herzegovina after the Cold War will be sought. If there is a change, it will be concluded whether this change is in the realist aim or in the tools used.