The applicability of the Turkish Armed Forces' Personality test battery to the selection of the Turkish Air Force cadets
Türk Silahlı Kuvvetleri kişilik test bataryasının Türk Hava Harp Okulu öğrencileri seçiminde uygulanabilirliği
- Tez No: 161302
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REYHAN BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Personel seçimi, kişilik, performans, Türk Silahlı Kuvvetleri Kişilik Envanteri, geçerlilik, Personnel selection, personality, performance, Turkish Armed Forces Personality Battery, validity IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ KİŞİLİK ENVANTERİNİN TÜRK HAVA HARP OKULU ÖĞRENCİ SEÇİMİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ Koçarslan, Eylem Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Reyhan Bilgiç Haziran 2005, 131 sayfa Bu çalışma, Türk Silahlı Kuvvetleri Kişilik Envanteri (TSKKE)'nin Türk Hava Harp Okulu (HHO) öğrenci seçiminde geçerliliğini belirlemek için yapılmıştır. Veri toplanılmadan önce konu uzmanlarınca (SME) TSKKE'nin bazı maddeleri HHO öğrencileri için uygun hale getirilmiştir. Birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinden, TSKKE, 16 PF, Kısa Semptom Envanteri (KSE), psikomotor sonuçları ve objektif ve sübjektif performans ölçümleri verileri toplanmıştır. 647 HHO öğrencisinin verisi değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın korelasyon matriksleri, ortalamaları ve standart sapmaları ile Sümer ve arkadaşları (2000)'nm ve Kale (2004) 'nin askeri alandaki uygulamaları ile tutarlı olduğu bulunmuştur. TSKKE'nin ve HHO'nun ortak amaçlan ideal subayı seçmek olmasından dolayı TSKKE yüzeysel geçerlidir. TSKKE'nin ölçtüğü bütün karakter özellikleri iş analiziyle belirlendiğinden ve konu uzmanları (SME) bu karakter özelliklerinin ilgili olup olmadığını ve önemini değerlendirdiğinden içerik geçerliliği vardır. Kriter geçerliliği, TSKKE ile objektif (akademik ve spor notları) ve sübjektif (komutan kanaati, uçuş ve askeri notlan) arasındaki korelasyonların analizi edilmesi ile ölçülmüştür. Korelasyon ve bir seri regresyon analizleri TSKKE'nin anlamlı bir şekilde objektif performansı yordadığmı göstermektedir. TSKKE'nin objektif performansı açıklamada 16 PF ve KSE üzerine artşsal geçerliliği vardır. Kaynak ve sınıf varyansları, varyans analizi (ANOVA) ile karşılaştınlmıştır. Askeri lise kaynaklı öğrencilerin, TSKKE' nin 1 1 faktörü ve performans faktörleri anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Dahası KSE'den daha düşük puanlar almışlardır. Askeri lise mezunlan, HHO öğrenci seçiminde daha tercih edilir görünmektedir. Sonuç olarak, TSKKE HHO için geçerli bir testtir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE APPLICABILITY OF THE TURKISH ARMED FORCES' PERSONALITY TEST BATTERY TO THE SELECTION OF THE TURKISH AIR FORCE CADETS Koçarslan, Eylem M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc Prof.Dr. Reyhan Bilgiç Jun 2005, 131 pages This study was conducted to estabilish the validity of the Turkish Armed Forces Personality Battery (TAFPB) in selecting Turkish Air Force Academy (TAFA) cadets. Before the data collection some items of TAFPB were made suitable for the TAFA cadets by SME's. Data were collected from first, second and third year students on TAFPB, 16 PF, psychomotor scores and objective and subjective performance measures. The data of 647 TAFA cadets were evaluated. The correlation matrixes, means and SD'S of this study is found consistent with the TAFPB applications of Sümer et al. (2000) and Kale (2004) in military settings. TAFPB is face valid because of the common aims of TAFA and TAFPB, selecting ideal officer. TAFPB is content valid because all traits are determined by using job analysis and the relevance and importance of the traits are scored by SME's. Criterion-related validity was measured by analysing the correlations of TAFPB with objective (academic and sport score) and subjective (commander evaluation, flight, military score) performance. Correlations, and a series of regressions pointed out that TAFPB predicts significantly objective performance. TAFPB has incremental validity over 16 PF and BSI in explaining objective performance. The source and class variances were compared by ANOVA. Cadets from military source had significantly higher scores on 1 1 factors of TAFPB and on performance factors. Moreover they got significantly low scores on BSI. Military high school graduates seems more preferable by selecting cadets. To conclude, TAFPB is a valid test for TAFA.