Hybrid sovereignty in the Arab Middle East: The cases of Jordan, Iraq and Kuwait
Arap Ortadoğu'sunda melez egemenlik, Ürdün,Irak ve Kuveyt örnekleri
- Tez No: 161320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Egemenlik, melezlik, Irak, Ürdün, Kuveyt, Sovereignty, hybridity, Iraq, Jordan, Kuwait IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 413
Özet
ÖZ ARAP ORTADOĞU'SUNDA MELEZ EGEMENLİK: ÜRDÜN, IRAK VE KUVEYT ÖRNEKLERİ Bacık, Gökhan Doktora, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meliha Benli Altunışık Eylül 2005, 405 sayfa. Bu çalışma egemenlik kavramım Ürdün, Kuveyt ve Irak örnek olaylarına özel olarak atıfta bulunarak Arap Ortadoğu'su bağlamında analiz etmektedir. Bu çalışmanın temel argümanı batılı egemenlik kavramının sözü edilen örnek olaylarda ancak sınırlı olarak var olduğudur. Sömürge yönetimleri ya da modernleşme döneminde bölgeye getirilen batılı egemenlik kavramının uygulanışı bazı nedenlerden dolayı sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla, bugün karşı karşıya olduğumuz egemenlik uygulaması içinde hem modern, hem de önceki yerel unsurları içeren melez bir egemenliktir. Bu çalışma aynı zamanda batılı egemenlik anlayışının sömürgeleşmecilik ve modernleşme dönemlerinden beri bölgede nasıl kurumsallaştığını tarihsel olarak ele alacaktır. Ayrıca, batılı egemenliğinin bölgede sınırlandırılmasının çeşitli alanlarda sonuçlarının acılanmasının öneminin altı çizilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYBRID SOVEREIGNTY IN THE ARAB MIDDLE EAST: THE CASES OF JORDAN, IRAQ AND KUWAIT Bacık, Gökhan Ph. D., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Meliha Benli Altunışık September 2005, 405 pages. This thesis analyses the issue of sovereignty in the Arab Middle Eastern context with a special reference to three cases: Jordan, Kuwait and Iraq. The basic argument of this thesis is the inapplicability of Western sovereignty in the related cases. The thesis will discuss that Western sovereignty which was brought to the region has been limited by certain facts. Instead, what we have is a hybrid sovereignty model in which both modern and primordial patterns co-exist. The thesis will also trace the history of Western sovereignty in the region since the early periods of colonization and modernization, and will seek to answer such questions as how the failure of colonially brought Western sovereignty affects Arab politics in different levels.