A constructivist analysis of Turkey's foreign and security policy in the post- cold war era
Türkiye'nin soğuk savaş sonrası dönemdeki dış ve güvenlik politikasının yapılandırmacı analizi
  1. Tez No: 161329
  2. Yazar: HASAN ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış ve Güvenlik Politikası, Uluslarlararası Güvenlik, Konvansiyonel Yapılandırmacılık, Kimlik Analizi, Belge Analizi. vıı, Turkish Foreign and Security Policy, International Security, Conventional Constructivism, Identity Analysis, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
ÖZ TÜRKİYE'NİN SOĞUK SAVAŞ SONRASI DÖNEMDEKİ DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASININ YAPILANDIRMACI ANALİZİ Ulusoy, Hasan Doktora, Uluslararası ilişkiler Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Ekim 2005, 388 sayfa Bu tez, devletlerin nasıl görüp algıladıklarına bağlı olarak rasyonel politikalar izledikleri realist dünyada Türkiye'nin dış politikasının güvenlik boyutu bağlamında nasıl yapılandırıldığı konusu ile ilgidir. Tezin temel argümanı, Türkiye'nin, dış materyal dünyayı, kendi öz kimliğini oluşturan mercekler arkasından algıladığı şekliyle uyum içinde işlev gören bir rasyonellik ile yönlendirilen pragmatik ve tutarlı bir dış ve güvenlik politikası yürüttüğü yönündedir. Tezin odak noktası kimlik analizi olduğu cihetle, çalışma yapılandırmacı yaklaşımın konvansiyonel versiyonu temelinde yapılmıştır. Konvansiyonel yapılandırmacı yaklaşım, realist anlayışın egemenliğindeki mainstream okulu reddetmeksizin, siyasi realizmin hakim olduğu dünyaya alternatif değil tamamlayıcı açıklamalar getirir. Bu yolla, konvansiyonel yapılandırmacı yaklaşım, realist parametrelerin hakim olduğu ve devletlerin rasyonellik temelinde hareket ettiği materyal dış dünyanın bu devletlerin gözünde nasıl yapılandırıldığını ve dolayısıyla devletlerin dış politikalarının nasıl oluşturulduğunu anlamaya hizmet etmektedir. Bu yaklaşım devletlerin dış dünyayı algılayıp yapılandırmasına hizmet eden merceklerin analizine dayanmaktadır. Bu mercekler devletin kimliğini biçimlendirmektedir. vıBu kuramsal yaklaşım temelinde, tez, 2002 yılındaki Irak krizine kadar Soğuk Savaş sonrası dönemde Türk dış politikasındaki tutarlılık ve devamlılığa güvenlik boyutu bağlamında alternatif açıklamalar getirmeyi amaçlamaktadır. Tez, genel olarak devletin dış ve güvenlik politikasını yöneten kimliğini oluşturan merceklerin analizini içermekte ve özellikle (müşterek) güvenlik bağlamında devletin müşterek kimlik yaratımı konusuna odaklanmaktadır. Tezin hipotezleri aşağıda sunulmaktadır: Çoğunlukla kritik çalışmaların aksine, Türk dış ve güvenlik politikasında, bu politikanın çok boyutlu niteliğinden kaynaklanan kimliklerin fazlalığına rağmen kimlik krizi yaşanmamaktadır. Alt kimlikler olarak nitelendirilebilecek bu kimlikler içlerindeki sosyo-psikolojik ve materyal etkenlerin kompozisyonuna bağlı olarak farklılık gösterebilirler. Ancak, devletin üst kimliği altında birbirleriyle uyum içinde bulunurlar. Ayrıca, (müşterek) güvenlik uygulamaları bağlamında Türkiye'nin istikrasızlığa yol açan bir güvenlik tüketicisi olduğu yönündeki argümanlar da kimlik olgusu ile ilintilidir. Bu argümanlara Türkiye hakkında böyle algılamalara yol açan müşterek kimlik yetersizliği yol açmaktadır. Tezin metodolojisi, Türk dış ve güvenlik politikasına dair resmi belgeler, resmi görüşmeler ve siyaset belgeleri ile bu politikada rol oynayan devlet görevlilerinin konuşmaları, mülakatları ve makalelerinin analizini içermektedir. Bunun seçilmesinin nedeni, bu kaynakların hem devlet kuramlarının, hem devlet görevlilerinin ( sivil, askeri bürokratlar, devlet adamları ve siyasetçiler) dış dünyayı nasıl algıladığım yansıtmasıdır. Bunlar Türkiye'nin dış ve güvenlik politikasını oluştururken dış dünyaya bakmakta kullandığı merceklerin (kimliklerin) içeriğini ortaya koymaya hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CONSTRUCTIVIST ANALYSIS OF TURKEY'S FOREIGN AND SECURITY POLICY IN THE POST-COLD WAR ERA Ulusoy, Hasan Ph.D., Department of International Relations Supervisor : Prof. Dr. Hüseyin Bağcı October 2005, 388 pages The thesis is about how the foreign and security policy of Turkey is constructed in a realist world where states follow rationalist policies according to how they see and perceive this world. The main argument is that Turkey's foreign and security policy has shown an unbroken continuity of a pragmatic and consistent nature guided by rationality that functions in conformity with how the state perceives the outside material world, through the lenses forming its own identity. As the focus is on the identity analysis, the thesis has utilized the constructivist approach in its conventional form. Conventional constructivism, which provides not alternative but complementary explanations to the world run by political realism without rejecting the realist-dominated mainstream scholarship, serves to understand how the material world where realist parameters dominate through rationalistic behavior of states is constructed and thus how the foreign polices of states are formulated. It focuses on the examination of the lenses through which states perceive and construct the world outside. These lenses simply shape the identity of the state in question. IVBuilding on this theoretical tool, the thesis seeks to provide alternative explanations to the consistency and continuity of Turkish foreign and security policy, in the post- Cold war era till the Iraqi crisis in 2002. It is based on the examination of the lenses forming the identity of the state that has governed the foreign and security policy in general and in respect to the collective identity-building of the state as regards (collective) security in particular. The assertions of the thesis are as follows: contrary to the arguments of mostly critical studies, in the Turkish foreign and security policy there exists no identity crisis despite the plurality of identities stemming from the multi-dimensionalism in this policy. These identities (sub-identities) may differ depending on the composition of ideational and material factors therein. Yet, they exist in harmony with each other under the guidance of the state (upper) identity. Furthermore, in respect of collective security efforts, arguments regarding Turkey as a security consumer causing instability are also related to identity: that is, the lack of sufficient collective identity which leads to such perceptions about Turkey. As to the methodology, the thesis is mainly based on the discourse analysis of the official documents, debates, policy papers on the foreign and security policy, as well as speeches/interviews and articles of state personalities who play roles in this policy. This is because such sources reflect the understanding of both the state organs and state personalities (civil and military officials, statesmen and politicians) about the outside world that shapes the lenses (identities), through which Turkey perceives the world in its foreign and security policy.