Islamic fundamentalism in post- Soviet Uzbekistan and Kyrgyzstan:Real or imagined threat
Sovyet sonrası Özbekistan ve Kırgızistanda islam köktendinciliği:Gerçek ya da hayali tehdit
- Tez No: 161337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslam köktendinciliği, İslam, Orta Asya, Özbekistan, Kırgızistan. vıı, Islamic fundamentalism, Islam, Central Asia, Uzbekistan, Kyrgyzstan
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
oz SOVYET SONRASI ÖZBEKİSTAN VE KIRGIZİSTAN'DA İSLAM KÖKTENBİNCİLİĞİ: GERÇEK YA DA HAYALİ TEHDİT Botoiarova, Nuska Avrasya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Pınar Akçalı Mayıs 2005, 200 sayfa Sovyetler Birliği' nin dağılmasından sonra dünyanın birçok ülkesinde araştırmacıların ve gözlemcilerin dikkati, bağımsızlıklarını yeni ilan eden Orta Asya ülkelerinde siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda İslamiyet'in nasıl bir rol oynayacağı üzerinde toplanmıştır. Geleneksel olarak bölgede İslam çoğunluğun dinidir, ancak bu din, Orta Asya ülkeleri 1991 'de bağımsızlıklarını elde edene kadar geçen yetmiş yıl boyunca Sovyet ateist ideolojisinden önemli ölçüde etkilenmiştir. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra. Batılı bazı gözlemcilerin görüşlerine göre Orta Asya, Orta Doğu'nun bir uzantısıdır ve İslam köktendinciliği Orta Asya bölgesinin istikrarına bir tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada Sovyet sonrası dönemde Özbekistan ve Kırgızistan'daki İslami canlanma, ithal edilmiş“İslam köktendinciliği”olgusu açısından analiz edilmiştir. Çalışma, Orta Asya İslami 'nın, vidoğal olarak ve öncelikle, toplumsal, ekonomik ve siyasi koşullar tarafından belirlendiğini ve dış güçlerden fazla etkilenmediğini gösterecektir. Bu argümanı desteklemek üzere tezde hem dış faktörlerin hem de iç koşulların analizi yapılmıştır. Sonuç olarak bölgede İslamiyet radikalleşme sürecine girse bile bu sürecin, dış köktendinci İslami güçlerden çok, otoriter rejim, insan haklan ihlali ve ılımlı İslam'a karşı alınan sert tavırlar gibi iç faktörler yüzünden hız kazanabileceği öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISLAMIC FUNDAMENTALISM IN POST-SOVIET UZBEKISTAN AND KYRGYZSTAN: REAL OR IMAGINED THREAT Botoiarova, Nuska M. Sc, Department of Eurasian Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Pınar Akçalı May 2005, 200 pages Since the collapse of the Soviet Union, there has been much concern among observers and analysts around the world over what role Islam is to play in the political, economic and social spheres of life in newly independent Central Asian states. Traditionally, Islam is the dominant faith, but had been strongly influenced by the Soviet atheist ideology during the last seven decades before Central Asia became independent in 1991. After the collapse of the Soviet Union, some observers in the West depicted Central Asia as an extension of the Middle East, invoking fears that Islamic fundamentalism was to pose a serious threat to the stability in the region of Central Asia. In this thesis I analyzed the dynamism of Islamic revival in Central Asia's two post-Soviet states of Uzbekistan and Kyrgyzstan through the prism of the imported phenomenon of 'Islamic fundamentalism'. The thesis demonstrates that ivIslam in Central Asia is a natural process determined primarily by internal socio economic and political conditions and not influenced by outside forces. In order to support this argument, I approached the problem by analyzing both external factors and internal conditions. The concluding argument is that even if Islam is to be radicalized it will be because of internal factors, such as authoritarianism, violation of human rights and repression of moderate manifestations of Islam from within, rather than because of the influence of Islamic fundamentalist forces from abroad.