'Temple States, 'of Pontus: Comana Pontica and Zela
Pontus bölgesi'nin 'Tapınak Devletleri': Komano Pontika ve Zela
  1. Tez No: 161336
  2. Yazar: EMİNE SÖKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ERCİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Tapınak devleti, Komana Pontika, Zela, Pontus, Karadeniz, Anaitis. vı, Temple state, Comana Pontica, Zela, Black Sea, Pontus, Anaitis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz PONTUS BOLGESPNIN 'TAPINAK DEVLETLERİ': KOMANA PONTIKA VE ZELA Sökmen, Emine Yüksek Lisans, Yerleşim Arkeolojisi Bölümü Tez Yöneticisi : Yard. Doç. Dr. Deniz Burcu Erciyas Nisan 2005, 68 sayfa Anadolu'da Roma hakimiyetinden önce, Hellenistik dönemde küçük topluluklar, yerel bir güç olarak tanımlayabileceğimiz tapmak etrafında bağımsız olarak yaşamaktaydılar. Bu toplulukları bir araya getiren ve yön veren güç, tapınak, bir başka deyişle rahiplerdi. Roma döneminde bu topluluklar merkezi bir yönetim altına almak ve güçlerinden faydalanmak amacıyla bir araya getirilerek şehir haline dönüştürülmüşlerdir. Bu işlem Romalılar tarafından da sürdürülmüştür. Kutsal bir yapı etrafında toplanan bu topluluklar tapınağa hizmet verip hem tapınağın devamlılığını sağlıyorlardı hem de kendilerini bu kutsal güç altında güvenceye alıyorlardı. Literatürde bu tür yapılar için bazı bilim adamları Sümer toplum yapısına özgü bir terim olan“tapınak devleti”tanımını kullanmıştır. Bu çalışmada Pontus bölgesinde bulunan ve“tapınak devleti”olarak adlandırılan Comana Pontika ve Zela'nın bu tanıma ne kadar uyduğunu, Anadolu'daki diğer benzer örnekler ve onları oluşturan unsurlar ışığı altında açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu vıçalışma, bağımsız yapıdaki tapınakların zamansal ve mekansal değişimlerini ortaya koyarak yeniden anlamlandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 'TEMPLE STATES' OF PONTUS: COMANA PONTICA AND ZELA Sökmen, Emine M.S., Department of Settlement Archaeology Supervisor : Asist. Prof. Dr. Deniz Burcu Erciyas April 2005, 68 pages Before the Roman rale in Asia Minor, under the Hellenistic kings, small communities lived independently within areas surrounding temples with local powers. The temple held together and ruled these communities. Under the Romans these communities were brought and united to form cities in order to govern them by a central power and to take advantage of their unified work force. These communities served the Temple providing it necessary resources to function and provided themselves protection under sacred power. Some scholars have identified term as“temple state”, a term originated from the Sumerian communal structure. This study examines the validity of the use of the term“temple state”in defining Comana Pontica and Zela in the Black Sea region in Pontic region through a comparison with similar examples found in Anatolia. This study also aims to provide a revision to IVthe meaning of independently structured temples by observing their transformation in time and by examining changes of the properties of their location.