Impact of the Taliban reappearance on Afghanistan foreign policy on Pakistan during Hamid Karzai period
Taliban'ın yeniden ortaya çıkışının Hamid Karzai döneminde Afganistan'ın Pakistan dış politikası üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 541277
  2. Yazar: EZATULLAH AFZALI
  3. Danışmanlar: DR. FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afghanistan, Foreign Policy, Fundamentalism, Pakistan, Soft Power, Taliban
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez Afganistan'ın Pakistan'a yönelik dış politikasına, özellikle de Taliban'ın yeniden ortaya çıkışının Hamid Karzai dönemindeki Afganistan'ın Pakistan dış politikası üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Daha çok Pakistan ile tartışmalı ilişkilerin arkasındaki ana yönler, iki aşamada analiz edilir. Tez 'Afganistan'ın Pakistan'a yönelik dış politikasını hangi faktörlerin etkilediği' ve 'Pakistan'ın İslami köktenciliğinin, dış politikanın yumuşak bir aracı olarak Afganistan'a karşı nasıl kullanıldığı' sorularına cevap vermektedir. Bu araştırmada, 1947'den 2001'e kadar ve 2001'den 2014'e kadar olan dönemlerde, Afganistan'daki politik ve tarihsel gelişmelere dayanan niteliksel analiz kullanılmıştır. Bu tez beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm çalışmayla ilgili genel çerçeve hakkında bilgi vermektedir. İkinci bölüm kökten(din)cilik, yumuşak güç, Afganistan'ın tarihsel geçmişi ve Afganistan dış politikasının doktrinini anlatmaktadır. Üçüncü bölüm, Afganistan'ın Pakistan'a yönelik dış politikasının tarihsel arka planını, iki kutuplu dönemi, Soğuk Savaş ve 11 Eylül olayları gibi uluslararası gelişmeleri göz önünde bulundurarak Afganistan'daki tarihsel ve siyasal gelişmelerini gözeterek, iki ülke ilişkilerinin kısa bir özetini, sunmaktadır. Dahası, bu bölümde iki ulusun ilişkilerini etkilemiş olan ana faktörleri, her iki dönemde-Durand Sınır Hattı ve Peştunistan sorunlarını-açıklamaya çalışmaktadır. Ancak, sonraki yıllarda, asıl sorun mevcudiyetini korurken yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu yeni sorunlar arasında Taliban terör örgütü, Hindistan-Afganistan ilişkileri, Transit sorunu ve su paylaşımı sorunu yer almaktadır. Pakistan, kuruluşundan bu yana, Afganistan ile olan tartışmalı sorunların üstesinden gelmek için bir yaklaşım olarak Afganistan'ın içişlerine siyasi müdahalede bulunmuş ve böylece Kabil'deki merkezi hükümeti zayıflatmıştır. Pakistan, söz konusu sorunların çözümü ve kontrolünü sağlamak için, kendisine yakın bağları olan Mücahit grupları ve Taliban gibi fundamentalist grupları kullanmaktadır. Dördüncü bölümde, Taliban'ın yeniden ortaya çıkışının, Hamid Karzai dönemindeki Afganistan'ın, Pakistan'a yönelik dış politikası üzerindeki en etkili faktör olarak gösterilmesi, özellikle de Taliban köktendinci grubunun Pakistan'ın Afganistan'a yönelik dış politikasının yumuşak güç aracı olarak rolünü açıklanmaktadır. Ayrıca bu bölümde Afganistan'ın barış sürecine 'Pakistanlı çift oyun' olarak adlandırılan duruma etkisini açıklamaya çalışmaktadır. Sonuç bölümünde Taliban'ın yeniden ortaya çıkışının, iki komşu ulusun zaten zayıf olan ilişkilerini daha da kötüleştirmeye hizmet ettiği belirtilmiştir. Pakistan'ın 11 Eylül sonrasında dış politikasında köktenciliği yumuşak bir güç olarak kullanması, Afganistan'la olan zayıf ilişkileri daha da parçalamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the foreign policy of Afghanistan towards Pakistan, especially in terms of the impact of the Taliban's reappearance on the foreign policy of Afghanistan towards Pakistan during Hamid Karzai's period. The main aspects behind the controversial relations with Pakistan, are further analyzed within the two phase. The thesis answers the questions of 'what impactful factors have determined Afghan foreign policy towards Pakistan' and 'how Islamic fundamentalism is used as a soft power instrument of Pakistan foreign policy towards Afghanistan'. Qualitative analysis is employed within this research on the basis of the political and historical developments in Afghanistan within the designated periods-from 1947 to 2001 and the latter being 2001 to 2014. This thesis consists of five main sections. First section gives a general framework on the study. Second chapter defines some key concepts like fundamentalism, soft power, Afghanistan's historical background and Afghanistan foreign policies doctrine. Third chapter presents historical background of Afghanistan's foreign policy toward Pakistan in consideration with the international developments such as bipolar era, Cold War and 9/11 events with a brief overview of the relations of the two countries in relation to Afghanistan's historical and political developments. Furthermore in this section it attempts to explain the main factors that have influenced the two nation's relations within both periods-the Durand Line and the Pashtunistan problem. However, in the following years, while maintaining the real problem, new problems emerged. Such new problems include the Taliban terrorist organization, India-Afghanistan relations, Transit issue problem and Water sharing problem. Fourth chapter presents the impact of Taliban reappearance as the most influential factors on Afghanistan's foreign policy on Pakistan in Hamid Karzai's period, especially in explaining the role of Taliban fundamentalist group as soft power in instrument of Pakistan's foreign policy toward Afghanistan. Furthermore, it attempts to explain the impact of what is termed as 'Pakistani double game' on the Afghanistan's peace process. It focuses on interesting phenomena played by both Pakistan and the international players within the region. Since Pakistan's establishment, the nation has exercised political intervention in the Afghanistan internal affairs, and thus, weakening the central government in Kabul as an approach in overcoming the controversial problems between the two nations. In order to solve and exercise control within the mentioned problems, Pakistan has been using fundamentalist groups such as Mujahedeen groups which had close ties to her and later on the Taliban. In conclusion, analysis on how the post reappearance of the Taliban served to worsen the two neighboring nations' already weak relations are provided. Pakistan's use of fundamentalism as a soft power in its foreign policy following the 9/11 September has further fragmented the weak relations with Afghanistan.