Urbanizaton and social thought in Turkey
Türkiye'de kentleşme ve toplumsal düşünce
  1. Tez No: 161350
  2. Yazar: GONCA ÖZAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET CİHAN ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Toplumsal Düşünce, İdeoloji ve Mekan, Urban, Urbanization, Social Thought, Ideology and Space. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Öz TÜRKİYE'DE KENTLEŞME VE TOPLUMSAL DÜŞÜNCE Özaksoy, Gonca Yüksek Lisans Sosyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet Cihan Ecevit Nisan, 2005, 158 sayfa Her toplumsal düşüncenin mekansal yansımaları vardır. Özellikle, kent mekanı bu toplumsal düşüncelerin dönüştürücüsü haline gelmiştir. Maddi aktiviteler ve toplumsal süreçlerin ideolojik kavramları mekanla bağlantılıdır.Aslında, bu toplumsal düşünceler mekanın dinamikleri içerisinde somutlaşmaktadır. İdeolojilerin mekansal etkilerini anlamak için, toplumsal düşünceleri kentleşme kapsamında analiz etmek gerekmektedir. Bundan dolayı, toplumsal olguyu anlamak için onların mekansal belirlenimlerini ve mekandaki yansımalarını da değerlendirmek gerekir. Bu düşünceye bağlı olarak, bu çalışma toplumsal düşünce ve kent mekanının ilişkisini incelemiştir. Buna bağlı olarak, derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak elde edilen verilere dayanarak, uzmanların Türkiye'nin kentleşme sürecini ve kent mekanını nasıl değerlendirdikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBANIZATON AND SOCIAL THOUGHT IN TURKEY Özaksoy, Gonca MS., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Cihan Ecevit April, 2005, 158 p. Each social thought has reflection in space. Especially, the urban space becomes the transformer for these thoughts; ideologies. Material activities and the ideological concepts of social processes are related to space. In fact, they need to be embodied within the very dynamics of space. To see the effects of ideologies within urban space, there is a need for analyzing the urbanization in terms of social thought Therefore, in order to understand social phenomena, it is also important to conceive their spatial determinations, and their reflection in the urban space. Related to this thought, in this study the relationship between the social thought and the urban space is examined. Accordingly, the opinions of experts in Turkey are examined throughout the concept of the study. By using the technique of depth-interview, academicians' evaluations are gathered.