The European patent system and Turkey's integration: The role of small and medium-sized enterprises
Avrupa patent sistemi ve Türkiye entegrasyonu: Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rolü
- Tez No: 161355
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE AŞÇIOĞLU ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sınai Mülkiyet, Avrupa Patent Sistemi, Avrupa Patent Sözleşmesi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletme, Patent Bilinci vıı, Industrial Property, European Patent System, European Patent Convention, Small and Medium-Sized Enterprises, Patent Awareness
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz AVRUPA PATENT SİSTEMİ VE TÜRKİYE ENTEGRASYONU: KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN ROLÜ Yeşiltaş, Özüm Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Gamze Aşçıoğlu Öz Temmuz 2005, 131 sayfa Bu çalışma, Türkiye'nin Avrupa Patent Sistemi'ne entegrasyonu ve bu süreçte Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİTer) rolünü anlamaya çalışmaktadır. Temel amaç, Türkiye'deki KOBİTerin genelde sınai mülkiyet sistemi, özelde ise patent sistemi içerisindeki pozisyonlarının anlaşılmasıdır; zira, KOBİTerin sınai mülkiyet sistemim etkin bir şekilde kullanabilmeleri Türkiye'nin Avrupa Patent Sistemi'ne sağlıklı bir şekilde entegre olabilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu anlamda, tezin yanıtlamaya çalıştığı iki temel soru bulunmaktadır;“Türkiye'nin Avrupa Patent Sistemi'ne entegrasyon sürecinde KOBİTerin rolü nedir?”ve“Türkiye'de sınai mülkiyet sisteminin KOBİTerce daha etkin kullanılmasının sağlanması nasıl başarılabilir?”. Bu çerçevede, Ankara' mn üç farklı sanayi bölgesinde, imalat sanayinde aktif 136 KOBİ ile bir saha çalışması yürütülmüştür. Saha çalışması kapsamında, katılımcı firmaların Ar-Ge kapasiteleri ve Türkiye'deki smai mülkiyet sistemini, özellikle de patent sistemini, ne derece etkin kullanabildikleri ölçülmeye çalışılmıştır. vıSaha çalışması sonucu elde edilen verilere dayanılarak, Türkiye'deki KOBİ'lerin genelde sınai mülkiyet sistemi, özelde patent sistemini daha etkin kullanabilmelerinin sağlanmasına yönelik olarak bazı öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EUROPEAN PATENT SYSTEM AND TURKEY'S INTEGRATION: THE ROLE OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES Yeşiltaş, Özüm MS., Department of European Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Gamze Aşçıoğlu Öz July 2005, 131 pages This thesis analyzes Turkey's integration to European Patent System with special reference to the role of Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) within this process. The main purpose is to understand the position of SMEs in Turkey within the industrial property (IP) system in general, patent system in particular, as their effective usage of the IP system is crucial in terms of proper integration of Turkey into the European Patent System. In this respect, the thesis aims to answer two basic questions, namely,“What is the role of SMEs within the process of Turkey's integration to European Patent System”and“How can a more effective use of patent system by the SMEs in Turkey be achieved?”Within this framework, a field research was conducted in three different industrial areas in Ankara with 136 SMEs active in manufacturing industry. Within the scope of the field research, it was tried to measure the R&D capacity as well as the extent to which the industrial property system, especially the patent system, in Turkey is effectively used by the participant firms. IVAccording to the results of the field research, some proposals were tried to be put forward in terms of the achievement of a more effective use of the industrial property system in general, patent system in particular, by the SMEs in Turkey.