Contemporary women's activism in engendering in the political agenda: A case of legal reform in Turkey
- Tez No: 161356
- Danışmanlar: PROF.DR. YAKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Hareketi, Kadın Aktivizmi, Women's Movement, Women's Activism iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz POLİTİK GÜNDEMİN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ SÜRECİNDE GÜNÜMÜZ KADIN AKTİVİZMİ: TÜRKİYE'DE YASAL REFORM Gönüllü, Ayşe Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yakın Ertürk Eylül 2005, 124 sayfa Bu çalışmanın temel amacı kadın aktivizminin Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği gündemini nasıl ve hangi araçları kullanarak dönüştürdüğünü incelemektir. Kadın aktivizminin etkisi ve araçları belirlenmeye çalışılırken Türkiye'deki yasal reform süreci analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, 1980'lerden sonra ortaya çıkan ve 1990'larda kurumsallaşmaya başlayan kadın aktivizmimin Türkiye'nin politik gündemini değiştirmede önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. İç örgütlenme tarzı, medyanın etkili kullanımı, lobicilik faaliyetleri, uluslararası kadın hakları mekanizmalarıyla kurulan ilişki, sokak protestoları ve eylemler düzenleme, elektronik gruplar yoluyla etkili iletişim, kadın hareketinin hem Medeni Yasa hem de Ceza Yasası reforumunda hükümetler üzerinde yoğun baskı yaratmakta kullandığı en önemli araçlar olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTEMPORARY WOMEN'S ACTIVISM IN ENGENDERING IN THE POLITICAL AGENDA: A CASE OF LEGAL REFORM IN TURKEY Gönüllü, Ayşe M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. Yakın Ertürk September 2005, 124 pages The main aim of this study is to investigate the tools of the women's activism which are used in transforming the gender equality agenda in Turkey in terms of legislative reform. To illustrate and study of the tools of women's activism descriptively, a case study on the women's activism for legislative reform in Turkey is conducted. The findings of the research verified the research thesis that women's activism that occurred after 1980s and institutionalized during 1990s was incredibly influential in transforming the Turkey's political agenda. The inner organization manner of women's movement, its use of the media, lobbying activities such as finding allies in the commission and parliament, engagement with international women's rights mechanisms, conducting effective communication through list-serve, arranging street demonstrations and actions can be enumerated as important tools.