Financial dollarization and currency substitution in Turkey
Türkiye'de finansal dolarizaryon ve para ikamesi
  1. Tez No: 161364
  2. Yazar: ÖZGE BAŞKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Dolarizasyon, Para İkamesi, Para ikamesi Esnekliği, Türkiye, Kapsanmamış Faiz Haddi Paritesi, Genel Portföy Denge Modeli, Financial Dollarization, Currency Substitution, Elasticity of Currency Substitution, Turkey, Uncovered interest parity, Portfolio Balance Model. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de para ikamesi ve finansal dolarizasyonu araştırmayı amaçlamaktadır. Türkiye'deki dolarizasyonun gerek geleneksel para ikamesi ölçütleri, gerekse son dönemde geliştirilen finansal dolarizasyon ölçütleri çerçevesinde oldukça yüksek olduğu gözlenmektedir. Bu durum, kur/vade uyumsuzluğu ve bilanço etkileri aracılığıyla finansal kırılganlık kaynağı oluşturulması açısından ciddi politika çıkarsamalarına neden olmaktadır. Bu çalışmanın ampirik kısmında, para ikamesi oranı, beklenen döviz kuru ve ulusal para ve yabancı para cinsinden varlıkların getiri oranlarını içeren bir sistemde yer alan değişkenler arasındaki uzun dönem ilişkiler incelenmiştir. 1987-2004 dönemi için 3 aylık verilere göre yapılan Johansen eşbütünleme analizi sonuçları Genel Portföy Dengesi Modelini güçlü bir şekilde desteklememektedir. Diğer taraftan, bu çalışmanın teorik kısmında Genel Portföy Dengesi Modeli Kapsanmamış Faiz Haddi Paritesi hipotezi çerçevesinde Aşamalı Portföy Tercih Modeline indirgenmiştir. Bu bakımdan, Genel Portföy Dengesi Modeli kapsanmamış faiz haddi paritesi altında yanıltıcı olabilmektedir. Johansen eşbütünleme sonuçları, Türkiye verileri için kapsanmamış faiz haddi paritesinin geçerliliğini ileri sürmektedir. Aşamalı Portföy Tercih Modelinin tahmini Türkiye'de para ikamesi ile beklenen kur düzeyi arasında uzun dönem ilişkisi bulunduğunu önermektedir. Para ikamesinin esnekliği yüksek olmakla birlikte yüksek enflasyon yaşayan diğer gelişmekte olan ülkeler için tahmin edilen para ikamesi esnekliği ile tutarlı olduğu görülmektedir. Ayrıca, sonuçlar eğilim değişkeni ile gösterilen histerezis( ratchet) etkisinin varlığını desteklemektedir. Elde edilen tüm sonuçlar para ikamesi ve finansal dolarizasyonun özellikle yüksek enflasyon yaşayan ülkeler için çok önemli olduğu yönündeki tezi desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate currency substitution and financial dollarization in Turkey. The extend of dollarization in Turkey appears to be very high according to both the conventional currency substitution and the recently developed financial dollarization measures. This has serious policy implications as a source of financial fragility through currency/maturity mismatches and balance sheet effects. The empirical part of this study contained an investigation of the long run relationships between the variables in a system containing currency substitution ratio, expected exchange rate change and rates of return on domestic and foreign currency denominated assets. The results of the Johansen cointegration analysis based on quarterly data for the 1987-2004 period appeared not to be strongly supporting the General Portfolio Balance Model (GPBM). The theoretical part of this study suggests that the GPBM can be reduced to the Sequential Portfolio Balance Model (SPBM) under the uncovered interest parity (UIP) hypothesis. Consequently, the GPBM may be misleading under UIP. The Johansen cointegration results suggested the validity of the UIP for the Turkish data. The estimation of the SPBM suggested that there is a long-run relationship between currency substitution and expected exchange rate change in Turkey. The elasticity of currency substitution appeared to be high but consistent with those estimated for other high inflation developing countries. The results further supported the presence of a ratchet/hysteresis effect proxied by a trend variable. All these results are consistent with the argument that currency substitution and financial dollarization are important especially in high inflation countries.