Spatial planning and the idea of progress: Zonguldak regional and metropolitan planning experiences
Mekansal planlama ve ilerleme fikri: Zonguldak bölge ve metropoliten planlama deneyimleri
- Tez No: 161362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY KESKİNOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Planlama Teorisi, İlerleme Düşüncesi, Yapısal Planlama, Perspektif vıı, Planning Theory, Idea of Progress, Structure Planning, Perspective
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz MEKANSAL PLANLAMA VE İLERLEME FİKRİ: ZONGULDAK BÖLGE VE METROPOLİTEN PLANLAMA DENEYİMLERİ Gündoğan, Özdemir Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Çağatay KESKİNOK Nisan, 2005, 111 sayfa Bu tezin çalışma nesnesi mekan planlamasıdır, mekan planlamasına bakış açısı ise ilerleme düşüncesidir. Bu çerçevede, tez, plancılar ile mekan arasındaki en önemli dolayımlar dan biri olan planlama etkinliğini ele alacaktır. Planlama etkinliği, tez boyunca amaç (analiz) ve eylem döngüsü olarak karşımıza çıkacaktır. îlk olarak, nesnel amacın kendiliğindenliği, politik amacın kısmi bilinçliliği ve öznel amacın bilinçliliği küresel irrasyonel eylemlilik hali olarak kabul edilecek, mekan planlamasının ise önsel olarak ilerleme düşüncesini getirmediği varsayılacaktır, ikinci olarak (kısmi) bilinçlilikler doğruluk ve sahteliğin çelişkisi olarak karşımıza çıkacaktır. Üçüncü olarak, bütünlük, bir varoluş süreci olarak çelişkiyi ilerleme düşüncesinin nesnesi haline getirecektir. Böylelikle somut mekan planlaması deneyimlerinde, bütünlük varsayımı ilerlemenin aracı olacaktır. Buna göre, tezimizin ilk olarak iddiası, önsel olarak somut planlama çalışmalarının ilerlemeyi getiremeyeceğidir, ikinci iddia, somut planlama çalışmalarının kendi çelişkili konumlarının farkına varamadıkları ve mekana karşı tek-yanlı bir tutum geliştirdikleridir. Üçüncü iddia ise, bütünlük söz konusu olduğunda, planlama teorileri ve pratMerinin tarihsel olarak kendi karşı dinamiklerini de ortaya çıkardıklarıdır. Böylece, kapsamlı planlamanın tek-yanlı iki eleştirisinin -biri materyalist, diğeri idealist- sonucu olarak kendi içinden yapısal planlama,y\ türettiği ileri sürülecektir. Bu çerçevede yapısal planlama tarihsel viideolojilerin, esnek bir ideoloji olarak yeni bir varoluş modu içinde oldukları iddia edilecektir. Son olarak ise bu yeni varoluşun da benzer şekilde kendi karşıtını içinde barındırdığı, kendi karşı dinamiklerini beslediği savlanacaktır. Buna göre, karşımızda duran çelişki, gerçekliği çıkış noktası yapan somut planlama etkinliği ile gerçekliği varış noktası haline getiren planlama teorileri arasındaki çelişki olarak ifade edilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL PLANNING AND THE IDEA OF PROGRESS: ZONGULDAK REGIONAL AND METROPOLITAN PLANNING EXPERD2NCES Gündoğan, Özdemir M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çağatay KESKİNOK April, 2005, 111 pages The object of the study is spatial planning; the point of view to spatial planning is idea of progress. Within this framework, this thesis will examine, planning activity, one of the most important mediation between planners and space. Planning activity will express itself as the circulation of purpose (analysis) and action during the thesis. Firtly, spontaneity of objective purpose, partial conscious character of political purpose and conscious position of subjective purpose will be admitted as global irrational action, and so spatial planning will be assumed as apriori against idea of progress. Secondly, (partial) conscious position will express itself as the conflict of truth and illusion. Thirdly, totality, the representative of process of becoming, will supply itself as the object of idea of progress. Therefore, while examining concrete forms of planning, totality will become the mean of idea of progress. Within this context, the first claim of our thesis is that concrete forms of planning cannot bring about the progress directly. The second claim is that they are unconscious about their position in conflict and developing one-sided attitude against space. Lastly, in the sense of totality, the third claim is that planning theories and practices, historically, produce opposinary dynamics in them. Therefore, it will be introduced that two one-sided critiques of comprehensive planning- one is materialist and the other is idealist- comes together and produces structure planning. Moreover, structure planning will be claimed as flexible modes ivof becoming, abstractly sublating historical ideologies. As a result the new modes of becoming will be considered, similarly, loading its conflict and opposinary dynamics in it, this conflict is the conflict between concrete form of planning departuring from reality and planning theory arriving to reality.