Sources of competitive advantage of the Turkish clothing and cement industries with respect to the Europen Union
Türk hazır giyim ve çimento sektörlerinin Avrupa Birliği karşısındaki rekabetçi avantajların kaynakları
  1. Tez No: 161369
  2. Yazar: AYŞE ŞULE ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYLİN EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Gücü, Rekabetçi Avantaj, Türkiye, Avrupa Birliği, Hazır Giyim, Çimento, Competitiveness, Competitive Advantage, Turkey, European Union, Clothing, Cement IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz TÜRK HAZIR GİYİM VE ÇİMENTO SEKTÖRLERİNİN AVRUPA BİRLİĞİ KARŞISINDAKİ REKABETÇİ AVANTAJLARININ KAYNAKLARI Özdoğan, Ayşe Şule Yüksek Lisans, Avrupa Çalışmaları Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Aylin Ege Aralık 2005, 137 sayfa Bu tez, Türkiye'nin hazır giyim ve çimento sektörlerinin Avrupa Birliği (AB) karşısındaki rekabetçi avantajlarını Porter (1990) tarafından geliştirilen Elmas Yöntemi'ne (Diamond Framework) dayanarak araştırmayı hedeflemektedir. Yöntem, çalışmaya Türkiye'nin AB ile entegrasyon sürecinin sektörler üzerindeki etkisini ekleyecek biçimde geliştirilmiştir. Oluşturulan yöntem doğrultusunda Türk hazır giyim ve çimento sektörlerinin rekabetçi avantajları, sektörlerin üretim faktörleri, talep koşulları, yan ve tedarikçi sanayii, şirket yapısı, stratejisi ve rekabeti ve devletin ve AB entegrasyon sürecinin rolü değerlendirilerek saptanmıştır. Çalışmanın temel bulgusu her iki sektörün de rekabetçi avantajının temel üretim faktörlerine dayandığıdır. AB entegrasyon süreci hazır giyim sektörü üzerinde etkili olurken, bu etki çimento sektöründe sınırlı kalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOURCES OF COMPETITIVE ADVANTAGE OF THE TURKISH CLOTHING AND CEMENT INDUSTRIES WITH RESPECT TO THE EUROPEAN UNION Özdoğan, Ayşe Şule M.S., European Studies Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Aylin Ege December 2005, 137 pages This thesis aims identifying the sources of competitive advantage of the Turkish clothing and cement industries with respect to the European Union following the methodology of the Diamond Framework, introduced by Porter (1990), which is based on the theory of competitive advantage. The methodology is modified in order to include the effects of Turkey's integration process to the European Union on the industries. Using this methodology, this study assesses the sources of competitive advantage of the Turkish clothing and cement industries by evaluating the industries' factor conditions, demand conditions, related and supporting industries, firm structure, strategy and rivalry, and the role of the government and European integration process. The main idea of this study is that both industries take their advantage from basic factor conditions. While the role of Turkey's integration process to the EU is more effective on the clothing industry, it stays limited on the cement industry.