The theme of alienation in Turkish novels: The decade of the 1970s
Türk romanında yabancılaşma konusu: 1970 dönemi
  1. Tez No: 161373
  2. Yazar: ZEYNEP BÜKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Modernite, Türk Modernleşmesi, Türk Romanları, Özgürleşme, Alienation, Modernity, Turkish Modernization, Turkish Novels, Emancipation. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz Türk Romanında Yabancılaşma Konusu: 1970 Dönemi Büker, Zeynep Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu Ocak 2005, 76 sayfa Tezde işlenecek konu özellikle 1970'ler Türkiye'sinde kendini iyice hissettiren yabancılaşma gerçeğinin hangi biçimlerde dönemin romanlarında yansıtıldığıdır. Bu yönde derinlemesine bir analiz için söz konusu olguyu en iyi işlediği düşünülen üç eser özellikle seçilmiştir. Bu romanların yabancılaşma koşullarım nasıl anlamlandırdıkları önemli bir konudur. Bu nedenle tezin özgül savı bu romanların alternatif bir yaklaşım olanağı sunup sunmadıkları ya da bu tür bir yaklaşımın var olup olamayacağı üzerine kurulmuştur. Bundan dolayı romanlardaki karakter çözümlemeleri, yabancılaşma olgusunun olumsuz sonuçlarım karakterlerin deneyimleme biçimleri esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Yabancılaşma olgusuna yaklaşımları açısından üç roman da birbirinden farklılık gösterse de bu olgunun olumsuz etkileriyle başa çıkmada üçünün de etkili olmayan bir bilinçlilik duygusu sergilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE THEME OF ALIENATION IN TURKISH NOVELS: THE DECADE OF THE 1970s Büker, Zeynep M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu January 2005, 76 pages This thesis aims at explaining the forms and styles in which the phenomenon of alienation found expression in Turkish novels, particularly in the 1970s. For this purpose, three novels of the decade are chosen for in-depth analysis since they are considered to be most representative examples. It was important to question how these three novels have ascribed significance to the existing conditions of alienation. Therefore, the specific discussion of this thesis dwells on whether these novels offer any alternative approach or whether there is any possibility of such an alternative. Thus, the analyses of the characters in the novels are based on their designation as they experience the adverse consequences of the phenomenon of alienation. In spite of the fact that the novels differ among themselves in their particular approach to alienation, there is a general attempt to designate a sense of consciousness that is not totally effective in overcoming negative consequences of this phenomenon.