Federal bargaining in post-Soviet Russia: A comparative study on Moscow's negotiations with Tatarstan and Bashkortostan
Sovyet sonrası Rusya'da federal müzakere: Moskova'nin Tataristan ve Başkurdistan ile müzakerelerinin karşılaştırmalı bir inceleme
  1. Tez No: 161384
  2. Yazar: DENİZ YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Federal Müzakere, Simetrik Olmayan Federalizm, Rus Federalizmi, Tataristan, Başkurdistan, Federal Bargaining, Asymmetrical Federalism, Russian Federalism, Tatarstan, Bashkortostan
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Öz SOVYET SONRASI RUSYA'DA FEDERAL MÜZAKERE: MOSKOVA'NIN TATARİSTAN VE BAŞKURDİSTAN ÎLE MÜZAKERELERİNİN KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEMESİ Deniz Yalçın Yüksek Lisans., Avrasya Çalışmaları Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Oktay F. Tanrısever Nisan 2005, 195 sayfa Bu tezin amacı Sovyet sonrası Rusya'da federal müzakerenin doğasını Moskova'nın Rusya Federasyonu 'nun iki petrol zengini cumhuriyeti olan Tataristan ve Başkurdistan ile müzakerelerini karşılaştırmalı bir şekilde incelemektir. Tez özellikle Tataristan ile karşılaştırıldığında göreli şekilde daha dezavantajlı durumda olan Başkurdistan'ın Tataristan'ın elde ettiği özerkliğe çok yakın bir özerkliği nasıl elde edebildiğim açıklamaya çalışmaktadır. Bu tezin temel aldığı varsayıma göre bazen federal müzakerelerde göreli olarak daha zayıf olan taraflara elde edebileceklerinden daha fazla özerklik verilmesi onların müzakere güçlerine değil, federal merkezin genel müzakere stratejisine bağlıdır. Bu tez, Tataristan'ın Orta Volga bölgesinde egemen bir güç olarak ortaya çıkmasından çekinen Moskova'nın, Tataristan'ın karşısında Başkurdistan'ın pozisyonunu nasıl güçlendirdiğini ve Başkurt politik kadrosunun ikili federal müzakerelerde Moskova'nın Sovyet sonrası dönemdeki zaaflarım beceriyle kullanmadaki başarısının da Başkurdistan 'a Tataristan'ın federal müzakerelerdeki kazanımlarına çok denk bir pozisyonu nasıl sağladığını tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEDERAL BARGAINING IN POST-SOVIET RUSSIA: A COMPARATIVE STUDY ON MOSCOW'S NEGOTIATIONS WITH TATARSTAN AND BASHKORTOSTAN Deniz Yalçın M. Sc, Eurasian Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oktay F. Tannsever April 2005, 195 pages The objective of this thesis is to examine the nature of federal bargaining in post-Soviet Russia by comparing Moscow's negotiations with Russia's two oil-rich republics in the Middle Volga: Tatarstan and Bashkortostan. In particular, the thesis attempts to explain how Bashkortostan was able to gain autonomy from Moscow that is very close to the level of autonomy enjoyed by Tatarstan, despite the fact that Bashkortostan is clearly in a position when compared to Tatarstan and the Bashkorts form only the third largest ethnic group in the Republic after the Russians and the Tatars. The central hypothesis of this thesis is that sometimes the relatively disadvantageous party in federal bargaining might be given more autonomy not because of its bargaining power, but because of the general bargaining strategy of the federal center. Therefore this thesis an attempt to understand how Moscow, fearing that Tatarstan might emerge as the hegemonic power in the Middle Volga, sought to strengthen the position of Bashkortostan against Tatarstan, and how the success of the Bashkort political elite to manipulate the weaknesses of Moscow in the post- Soviet arena provided Bashkortostan with more or less same degree of autonomy compared to that of Tatarstan's. IV