The effects of person-organization fit on employee job satisfaction, performance and organizational commitment in a Turkish public organization
Bir Türk kamu kurumunda kişi-kurum uyumunun çalışanın iş tatminine, performansına ve işe bağlılığına etkileri
  1. Tez No: 161385
  2. Yazar: MÜGE KARAKURUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Birey-Örgüt Uyumu, İşe Bağlılık, İş Tatmini, Performans. vrı, Person-Organization Fit, Organizational Commitment, Job Satisfaction, Performance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz BİR TÜRK KAMU KURUMUNDA KİŞİ-KURUM UYUMUNUN ÇALIŞANIN İŞ TATMİNİNE, PERFORMANSINA VE İŞE BAĞLILIĞINA ETKİLERİ Karakurum, Müge Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Reyhan Bilgiç Nisan 2005, 113 sayfa Birey-Örgüt uyumu kavramı, etkilişimsel psikolojinin bir parçası olarak, çalışanlar ile çalıştıkları kurumlar arasındaki uyumluluğun öncelleri ve sonuçlan ile ilgilidir. Kişi-Kurum uyumunun sonuçlan hakkındaki literatür çeşitli sonuç değişkenleri ile anlamlı ilişkiler göstermiştir. Bu araştırmanın temel amacı, kişisel değerler ile kurum değerleri arasındaki uyum olarak ölçülen Birey-Örgüt uyumunun çalışanların iş tatmini, performansı ve işe bağlılığı üzerindeki etkilerini hem kişisel düzeyde hem örgütsel düzeyde birden fazla uyum ölçüm yöntemi kullanarak ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın ikincil amacı ise kullanılan uyum ölçüm yöntemlerini bağımlı değişkenleri yordama güçleri yönünden karşılaştırmak ve doğrudan uyum ile dolaylı uyum arasındaki ilişki düzeyi ile doğrudan uyumun bağımlı değişkenleri dolaylı uyumun üzerinde bir yordama katkısı olup olmadığım ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, bir kamu kurumunda çalışmakta olan yüz seksen çalışana anket uygulanmıştır. Kurum kültürü konusunda yeterli düzeyde görüş birliği ortaya çıkmadığından örgütsel düzey analizi uygulanamamıştır. Sonuçlar, sadece doğrudan uyum ile anlamlı şekilde yordanan yönetici tarafından değerlendirilen iş performans ile genel performans hariç olmak üzere, hem doğrudan hem dolaylı uyumun sonuçdeğişkenlerinin anlamlı yordayıcıları olduğunu göstermiştir. Doğrudan uyum en etkin yordayıcı olarak ortaya çıkmış ve sonuç değişkenlerini sürekli olarak dolaylı uyum ölçümlerinin üzerinde yordamıştır. Çalışmanın sonuçları tartışılmış ve çalışmanın sınırlılıklarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF PERSON-ORGANIZATION FIT ON EMPLOYEE JOB SATISFACTION, PERFORMANCE AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT IN A TURKISH PUBLIC ORGANIZATION Karakurum, Müge M.Sc, Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Reyhan Bilgiç April 2005, 113 pages The notion of person-organization fit (P-0 fit) is concerned with identifying the antecedents and consequences of compatibility between employees and the organizations in which they work, as part of interactional psychology. Literature on consequences of P-O fit has demonstrated significant relationships with various individual outcomes. The main purpose of the present study was to examine the effects of P-O fit operationalized as value congruence between the employee and the organization, on job satisfaction, organizational commitment and performance of employees working in a public organization at both individual-level and cross-level analysis by utilizing multiple measures of fit. The secondary purpose was to compare multiple measures of fit in terms of their power in predicting individual outcome variables and investigate the level of association between direct and indirect fit and whether direct fit contributed to prediction over and above indirect fit measures. One hundred and eighty employees of a public organization filled out the questionnaire. Cross-level analysis could not be performed because of inadequate level of agreement between respondents. Results revealed that both direct and indirect fit measures were significant predictors of individual outcome variables at individual-level analysis except for supervisor ratings of task performance and overall performance, IVwhich were solely predicted by direct fit. Direct fit was the most consistent and effective predictor of individual outcome variables and made a consistent unique contribution to prediction of outcome variables over and above indirect fit measures. The results and implications of the study were discussed and limitations of the study were addressed.