Cinema and representation in international relations: Hollywood cinema and the cold war
Uluslararası ilişkilerde sinema ve temsil: Hollywood sineması ve soğuk savaş
  1. Tez No: 161386
  2. Yazar: ALİ FUAT ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hollywood sineması, Soğuk Savaş, ideoloji, Temsil, Hollywood cinema, Cold War, Ideology, Representation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZ ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE SİNEMA VE TEMSİL: HOLLYWOOD SİNEMASI VE SOĞUK SAVAŞ Şengül, Ali Fuat Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Necati Polat Temmuz 2005, 65 Sayfa Bu tez Soğuk Savaş döneminde Amerika Birleşik Devletleri hükümetleri ile Hollywood sineması arasındaki ilişkileri inceleyerek 'gerçeklik olarak görüngü' sürecinin oluşumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmaya yön verecek olan temel varsayım ise şudur: ele alınacak dönemde Hollywood sineması ile Birleşik Devletler hükümetleri arasında yakın ilişki vardır. Hükümetler bu ilişkiyi dış politika yapıcılarının istek ve arzularını Amerikan popüler kültürüne sindirme aracı olarak kullanmıştır. Bu tez aynı zamanda Birleşik Devletlerin söz konusu dönemdeki filmleri ile nasıl kendi üstünlüğünü temsil ettiğini ve yeniden sunduğunu; daha da önemlisi izleyicilerin kendi dış politikası hakkındaki algılarını nasıl etkilediğini ve biçimlendirdiğini incelemeyi amaçlamaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CINEMA AND REPRESENTATION İN INTERNATIONAL RELATIONS: HOLLYWOOD CINEMA AND THE COLD WAR Şengül, Ali Fuat M.Sc., Department of International Relations Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Necati Polat July 2005, 65 pages The thesis seeks to trace the development of the process of 'reflection as reality' through a politico-historical analysis of the intimacies betvveen the United States governments and Hollywood cinema during the Cold War. The working assumption while projecting this study is as follows; the Hollywood cinema and the United States governments enjoyed a close relationship during the period in question. The latter actively involved in the inscription of the wills and desires of US Foreign policymakers into the American popular culture. The thesis will also extend the discussion to a politic cultural assessment of how the United States, through the films, represents and re-presents its superiority, and more importantly, how these filnıs affect and shape the spectators perceptions about its foreign policy.