Estimates of demand relationships for figs and figs products in Turkey
Türkiye'deki incir ve incir ürünleri talep ilişkilerinin tahminleri
- Tez No: 161390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kuru İncir, Esneklik, Ham Ürün, İşlenmiş Ürün, Dried Fig, Elasticity, Raw Product, Processed Product IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZ TÜRKİYE' DEKİ İNCİR VE İNCİR ÜRÜNLERİ TALEP İLİŞKİLERİNİN TAHMİNLERİ Eriten, Alper Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nadir Öcal Kasım 2005, 57 sayfa Bu tez 1971-2003 periyodu için Türkiye'deki incir ürünlerinin üretim, işleme ve pazarlama kanalları arasındaki ilişkinin boyutunu ölçmektedir. İlk olarak dünya ve Türk incir ürünleri piyasasının detaylı bir analizini sağlamaktayız. Daha sonra eşanlı sistemleri kullanarak incir ürünlerinin fiyat ve çapraz fiyat esnekliklerini tahmin ediyoruz. Sonuçlar Türk kuru incir işletmecilerinin karşılaştığı talebin esnek olmadığını göstermektedir. Ayrıca üretici seviyesindeki kuru incir fiyat esnekliği de esnek olmayan bir yapıya sahiptir. Çalışma ayrıca yaş incir dışındaki incir ürünleri arasında tamamlayıcı bir yapının kanıtını bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ESTIMATES OF DEMAND RELATIONSHIPS FOR FIGS AND FIGS PRODUCTS IN TURKEY Eriten, Alper M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nadir Öcal November 2005, 57 pages This dissertation measures the extent of relationship between production, processing and marketing channels of fig products in Turkey for the period 1971-2003. We first provide a detailed analysis of world and Turkish fig products market. We then estimate the own price and cross price elasticities of fig products in Turkey by using simultaneous systems. The results imply that the demand facing Turkish dried fig processors is inelastic. Moreover also the producer-level dried fig price elasticity has inelastic structure. The study also finds evidence of a complementary structure between fig products apart from fresh fig.