University preparatory class EFL students' attitudes towards electronic portfolios as a method of alternative assessment
Üniversitelerin hazırlık sınıflarındaki öğrencilerin alternatif bir değerlendirme yöntemi olarak elektronik portföylere bakış açıları
  1. Tez No: 161389
  2. Yazar: ENGİN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel değerlendirme, alternatif değerlendirme, portföy, elektronik portföy ve kişisel eleştirel bakış. vn, Traditional assessment, alternative assessment, portfolio, electronic portfolio, self-reflection
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZ ÜNİVERSİTELERİN HAZIRLIK SINIFLARINDAKI ÖĞRENCİLERİN ALTERNATİF BİR DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ OLARAK ELEKTRONİK PORTFÖYLERE BAKIŞ AÇILARI Yaşar, Engin Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Aralık, 2005, 69 Sayfa Bu araştırma, üniversitelerdeki hazırlık sınırlarındaki öğrencilerin kullanılmakta olan öğrenci performansını değerlendirme araçlarına ve alternatif değerlendirme yöntemlerine yönelik uygulamadan önce ve sonraki bakış açılarım, iki aylık uygulamadan sonra elektronik portföye bakış açılarını, elektronik portföyü geliştirmek konusundaki önerilerini ve elektronik portföy tutmanın bilgisayar kullanım becerilerini nasıl etkilediğini öğrenmeyi hedeflemiştir. Bu amaçla, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Temel İngilizce Bölümü'nde öğrenim gören 19 orta düzey yabancı dil öğrencisi denek olarak seçilmişlerdir. Çalışma için gerekli veriler, uygulamadan önce ve sonra verilen iki anket, öğrencilerle sohbet ortamında yapılan görüşmeler ve öğretmenin görüşlerini kaydetmek amacıyla tutulan bir günlük aracılığıyla toplanmıştır. Daha sonra, bu veri toplama teknikleriyle elde edilen veriler analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar öğrencilerin Temel İngilizce Bölümü'ndeki mevcut öğrenci performansım değerlendirme araçlarına, alternatif değerlendirme yöntemlerine ve elektronik portföye bakış açılarını yorumlamak amacıyla tartışılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, öğrencilerin Temel İngilizce Bölümü'ndeki mevcut öğrenci performansını değerlendirme araçlarından tamamen hoşnutsuz olmamalarına rağmen, alternatif değerlendirme yöntemlerine, portföy ve elektronik portföye bakış açılarının da uygulamadan önce olumlu olduğuna ve iki ay elektronik portföy tutmanın bu değerlendirme yöntemlerine bakış açılarım daha da olumlu viyaptığına işaret etmektedir. Ayrıca bazı öğrenciler performanslarının daha iyi değerlendirilmesi için geleneksel ve alternatif değerlendirme yöntemlerinin bir arada kullanılmasını önermektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNIVERSITY PREPARATORY CLASS EFL STUDENTS' ATTITUDES TOWARDS ELECTRONIC PORTFOLIOS AS A METHOD OF ALTERNATIVE ASSESSMENT Yaşar, Engin M.A. Department of Foreign Language Education Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar December 2005, 69 pages This study aims to investigate university preparatory class students' attitudes towards the assessment system by which they are evaluated and alternative assessment before and after the implementation of the electronic portfolio, their attitudes towards the electronic portfolio before and after keeping it for two months, their suggestions about improving the electronic portfolio and how keeping the electronic portfolio affects their computer literacy. For this purpose, 19 intermediate level EFL students in the Department of Basic English, METU were chosen as subjects. For this study, data were collected by administering two questionnaires before and after the implementation, conducting informal interviews with the students and keeping a diary in order to record teacher reflection. Then, the data collected through these data collection tools have been analysed. Finally, the results are discussed in order to interpret students' attitudes towards the current assessment system at DBE, alternative assessment tools and the electronic portfolio. The findings of this study indicated that although the students are not completely dissatisfied with the current assessment used at DBE, their attitude towards alternative assessment tools, portfolio, and electronic portfolio was also positive before the implementation and keeping the electronic portfolio for two months made their attitudes towards these assessment tools even more positive. In IVaddition, some of the students indicated that using both traditional and alternative assessment tools may reflect better assessment of their performance.