How to follow a rule: Practice based rule following in wittgenstein
Kural nasıl takip edilir: Wittgenstein'da pratik temelli kural takibi
- Tez No: 161391
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Wittgenstein, Kural Takibi, Uygulama, Anlama, Yorum, Wittgenstein, Rule Following, Practice, Understanding, Interpretation. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZ KURAL NASIL TAKİP EDİLİR: WITTGENSTEIN' DA PRATİK TEMELLİ KURAL TAKİBİ Kılınç Adanalı, Yurdagül Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr Akın Ergüden Ocak 2005, 110 sayfa Kural takip etme, modern felsefenin öncülerinden biri olan Wittgenstein' in felsefesinde temel bir kavramdır. Wittgenstein geleneksel kural kavramlarını, kapalı, belirsiz ve idealize edilmiş olmaları nedeniyle eleştirir. O kuralları pratikten soyutlamanın mümkün olmadığını, bir kuralın anlamını belli bir bağlamdan ya da pratikten aldığını düşünür. Wittgenstein' in kural takip etme kavramı bir dizi kavramla yakından ilişkilidir: içsel ilişki, anlama, kriter. Bu kavramlar kural takip etme ve pratik arasındaki yakın ilişkiyi açıklarlar. Wittgenstein kendi kuramının, yorumdan kaynaklanan paradoks ve zincirleme sorunlarını doğurmadığını düşünür. Ayrıca uygulama kavramı Wittgenstein 'in kural takip etme kuramında temel bir rol oynar. Wittgenstein kural takip etmenin“özüne”dair ileri sürülen metafiziksel spekülasyonları ortadan kaldırır ve kuralı, bir yaşam biçimi, yani doğal bir bağlam içine yerleştirir. Bu sayede, o dili yanlış kullanımlardan arındıran, teori ve pratik arasında doğru bir ilişki kuran bir açıklama sunar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW TO FOLLOW A RULE: PRACTICE BASED RULE FOLLOWING IN WITTGENSTEIN Kılınç Adanalı, Yurdagül MA, The Department of Philosophy Supervisor : Prof. Dr. Akın Ergiiden January 2005, 110 pages Rule following is a central concept in the philosophy of Wittgenstein who was one of the pioneers of modern philosophy. Wittgenstein criticizes the traditional concepts of rule, because they were vague, ambiguous, and idealized. He thinks that it is not possible to isolate rules from practice and that a rule takes its meaning in a certain context or in practice. Wittgenstein's concept of rule following is closely related to a set of concepts: internal relation, understanding, criterion. These concepts explains the intimate relation between rule following and practice. Wittgenstein believes that his theory of rule following does not generate some problems such as paradox of interpretation and regression. Furthermore, the concept of practice plays a central role in Wittgenstein's view of rule following. He removes metaphysical speculations that are put forward concerning the“essence”of rule following and locates rule following in a form of life, that is in a natural context. With this, he provides an explanation that clarifies misuses of language and establishes a correct relation between theory and practice.