Testing for unconditional convergence of Turkish regions and provinces using a time series approacch
Türkiye illeri bölgelerinde koşullu olmayan yakınsmanın zaman serileri yöntemi ile test edilmesi
- Tez No: 161392
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Koşulsuz yakınsama, Zaman Serileri Yöntemi, NUTS- 1 Bölgeleri Analizi Vİİ, Unconditional Convergence, Time Series Methods, NUTS-1 Regions Analysis
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZ TÜRKİYE İLLERİ VE BÖLGELERİNDE KOŞULLU OLMAYAN YAKINSMANIN ZAMAN SERİLERİ YÖNTEMİ İLE TEST EDİLMESİ ÖZKAN, Pelin Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Erlat Eylül 2005, 92 sayfa Bu çalışma Türkiye illeri ve bölgeleri için koşulsuz yakınsamayı araştırmaktadır. 1975 ve 2001 yılları arasındaki dönemi dikkate alan yakınsama hipotezini test etmek için Nahar ve Inder (2002) tarafından geliştirilen yeni bir yöntem kullanılmıştır. Türkiye'deki altmışbeş il, yedi bölge ve 12 NUTS - 1 bölgelerinin analizinde En Küçük Kareler ve görünüşte ilişkisiz regresyon teknikleri uygulanmıştır. Ampirik sonuçlar, literatürde Türkiye'yi kapsayan diğer çalışmalar tarafından da belirtildiği gibi, çoğunlukla yakınsamaya ait bir kanıt bulunamadığını göstermiştir. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTING FOR UNCONDITIONAL CONVERGENCE OF TURKISH REGIONS AND PROVINCES USING A TIME SERIES APPROACH ÖZKAN, Pelin M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Haluk Erlat September 2005, 92 pages This study investigates unconditional convergence of Turkish regions and provinces. A recently introduced time series procedure developed by Nahar and Inder (2002) is used to test the convergence hypothesis for the period 1975-2001. Both the Ordinary Least Square and the Seemingly Unrelated Regression techniques are applied to analyze convergence of sixty five provinces, seven geographical regions as well as 12 NUTS - 1 regions of Turkey. The empirical findings indicate that most IVof the cases yield no evidence of convergence, which is a general result stated by the other studies in the literature regarding Turkey.