The actual and desired levels of shared decision making in public schools in Çankaya district of Ankara
Ankara'nın Çankaya ilçesindeki devlet okullarında eğitimde ortak verilen kararlarda mevcut ve istendik durumlar
- Tez No: 161437
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak karar alma, katılım, öğretmen katılımı, katılımcı karar alma, devlete bağlı eğitim kurumlan vii, Shared decision making, participation, participative decision making, public education institutions, teacher participation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZ ANKARA'NIN ÇANKAYA İLÇESİNDEKİ DEVLET OKULLARINDA EĞİTİMDE ORTAK VERİLEN KARARLARDA MEVCUT VE İSTENDİK DURUMLAR Günal, Zafer Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Şimşek Eylül 2005, 96 sayfa. Bu araştırmanın amacı, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki devlete bağlı ilk ve orta öğretim kurumlarında verilen eğitim kararlarına öğretmenlerin mevcut durumda ne kadar katıldıkları ve ne kadar katılmak istediklerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi Ankara'nın Çankaya ilçesindeki 10 ilk ve orta dereceli okulda görev yapan 372 öğretmenden oluşmuştur. Prof. Dr. Donna Ferrara tarafından geliştirilmiş olan“Eğitimde Ortak Alınan Karalar Anketi- Yenilenmiş”, bu araştırmada veri toplamak için kullanılmıştır. viAraştırmanın sonuçları göstermiştir ki, Çankaya ilçesinde görev yapan öğretmenler okul kararlarına bazen katılmaktadırlar. Katlimi oranının şu alanlarda arttığı gözlemlenmiştir: Veli katılımı, öğrenciler, öğrenci başarısı. Fakat, kararlara katılım oranının bazı alanlarda ise düştüğü belirlenmiştir. Katılım oranının azaldığı alanlar ise şunlardır: bütçe, okul/toplum ilişkileri, personel gelişimi ve politika. Diğer yandan, sonuçlar göz önüne alındığında, Çankaya ilçesinde görev yapan öğretmenler büyük bir çoğunlukla kararlara her zaman katılmak istediklerini belirtmişlerdir. Öğretmenler öğretimle doğrudan ilgili olan veli katılımı, öğrenci başarısı, öğrenci ve müfredat/öğretim alanlarıyla ilgili kararlara her zaman katılmak istemektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ACTUAL AND DESIRED LEVELS OF SHARED DECISION MAKING IN PUBLIC SCHOOLS IN ÇANKAYA DISTRICT OF ANKARA Günal, Zafer M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Hasan Şimşek September 2005, 96 pages The purpose of the study is to investigate the actual and desired levels of shared decision making in public schools in Çankaya district of Ankara, Turkey. The sample of this study consisted of 372 teachers from 10 public basic schools and secondary schools in Çankaya district of Ankara. Shared Education Decisions Survey- Revised by Prof. Dr. Donna Ferrara was used to collect data. IVThe results of the study showed that the teachers working in public schools of Çankaya district sometimes participate in the decision making process. The level of participation increases about the parental involvement, pupil personnel and student achievement issues. However, it is understood that teachers rarely participate in the decisions relating to budget, school/community relations, staff development and policy issues. On the other hand, when the results of the study are considered, it is apparent that teachers in public schools in Çankaya district always desire to participate in the decision making processes in their schools. The parental involvement, student achievement, pupil personnel and curriculum/ instruction areas, which are directly related to teaching, are the areas teachers most desire to participate in.