How the dialectical relationship between consciousness and life is differentiated in Hegel's and marx's philosophies
Bilinç ve yaşam arasındaki diyalektik ilişki Hegel'de ve Marx'ta nasıl farklılaşıyor
- Tez No: 161436
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hegel, Marx, bilinç, öz-bilinç, yaşam, diyalektik, tin, köle, efendi, yabancı, proletarya, burjuvazi, işçi, kapitalist, Alman Idealismi, Genç Hegelciler, Feuerbach, dünyevi felsefe. VII, Hegel, Marx, consciousness, self-consciousness, life, dialectic, spirit, slave, master, alienation, proletariat, bourgeoisie, worker, capitalist, German Idealism, Young Hegelians, Feuerbach, worldly philosophy
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ BİLİNÇ VE YAŞAM ARASINDAKİ DİYALEKTİK İLİŞKİ HEGEL'DE VE MARXTA NASIL FARKLILAŞIYOR Kibar, Sibel Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Akın Ergüden Haziran 2005, 100 sayfa Bu çalışmanın amacı Hegel'in ve Marx'ın kendi amaçları doğrultusunda bilinç ve yaşam arasındaki ilişkiye dair geliştirdikleri farklı yaklaşımlarını sunmaktır. Hegel'in amacı felsefe tarihi boyunca öne sürülmüş birbiri ile çelişen düşünce ve inanışları bir bütün içinde bir araya getirmektir. Hegel'in yaşama içkin diyalektiği bilinç ve yaşam karşıtlığını da açıklayabilmektedir. Hegel'de özne olarak ortaya çıkacak olan öz-bilinç, oluşum sürecinde, önce, yaşama bir arzu nesnesi olarak bakmaktadır. Ardından, bu arzu ile kendini gerçekleştiremeyen öz-bilinç, diğer bir öz-bilincin kendisini tanımasını arzu eder ve başka bir öz-bilinç ile ilişkiye girer. Bu ilişki“yaşam ve Vİölüm mücadelesi”olarak adlandırılır. Bu mücadelenin sonunda öz- bilinçlerden biri Efendi, diğeri Köle olarak karşımıza çıkar. Köle, Efendisi için üretirken, yaşamla ilişkiye girer ve bu ilişki onu bir öz- bilinç kılar. Marx'ın amacı ise karşıtlıkları birleştirmenin yanısıra, dünyevi bir felsefe üretmektir. Bu amaç doğrultusunda Marx insanın iktisadi ilişkilerini felsefesinin merkezine koyar. Üretim ilişkileri insanın sınıfsal konumunu belirler. Sınıflardan biri üreten sınıf iken, diğeri bu üretimi sömüren sınıftır. Hegel Kölenin çalışarak kendi bilincini elde ettiğini öne sürerken, Marx, kapitalist üretim biçiminin olumsuz ve yabancılaştırıcı yanını vurgular ve işçinin üretiminin işçiyi kendine, doğaya ve türüne yabancılaştırdığını söyler. Aslında hem Hegel, hem de Marx, bilinç ve yaşamın karşılıklı ilişkisini vurgularlar. Ama onların farklı amaçları, bu ilişkiyi farklı temellere oturtmalarına neden olur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW THE DIALECTICAL RELATIONSHIP BETWEEN CONSCIOUSNESS AND LIFE IS DIFFERENTIATED IN HEGEL'S AND MARX'S PHILOSOPHIES Kibar, Sibel M.A., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Akin Ergiiden June 2005, 100 pages The purpose of this study is to present the different approaches, which Hegel and Marx have developed regarding the relation between consciousness and life, consistent with their aims. Hegel's aim is to combine all the opposed ideas and beliefs proposed throughout the history of philosophy into a unified whole. Hegel's dialectics which is immanent to life can also explain the opposition between consciousness and life. Self-consciousness, which appears as subjectivity in Hegel's philosophy, at first, treats the life as an object of desire. Later, however, self-consciousness which cannot ivthus realize itself desires another self-consciousness who will recognize itself, so it relates with an other self-consciousness. This relation is defined as a“life and death struggle”. At the end of the struggle, there arise new forms of self-consciousnesses, Master and Slave. While the Slave produces for its Master, it relates itself to Life and this relation between Slave and Life brings about Slave as self- consciousness. On the other hand, the aim of Marx is not only to combine the oppositions but also to create a worldly philosophy. To this end, Marx puts economic relations of human beings at the centre of his theory. According to Marx, relations of production condition classes. While one class produces, the other exploits the productions of the former class. In Hegel, the Slave obtains its certainty as self- consciousness while it produces, whereas in Marx, the worker, who produces, is alienated form him/herself in the capitalist mode of production. To sum up, both Hegel and Marx emphasize the mutual relation between consciousness and life, but their divergent aims lead to them constructing this relation with different concepts on different foundations.