Home-based work and informal sector in the period of globalisation: An analysis through capitalism and patriachy the case of Turkey
Küreselleşme sürecinde ev eksenli çalışma ve enformel sektör kapitalizm ve ataerkillik üzerinden bir analiz Türkiye örneği
  1. Tez No: 161438
  2. Yazar: REYHAN ATASÜ TOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ev Eksenli Çalışma, Evde Çalışma, Enformel Sektör, Ataerkillik, Home-Based Work, Homeworking, Informal Sector, Patriarchy IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZ KÜRSELLEŞME SURECİNDE EV EKSENLİ ÇALIŞMA VE ENFORMEL SEKTÖR KAPİTALİZM VE ATAERKİLLİK ÜZERİNDEN BİR ANALİZ TÜRKİYE ÖRNEĞİ Atasü Topçuoğlu, Reyhan Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldız Ecevit Haziran 2005, 232 sayfa Bu çalışma, kayıtdışı ev eksenli çalışmanın yapılanmasını hakkında bir anlayış geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle konuyu hem pazar ilişkilerini hem de geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini kapsayan iki odaklı bir yaklaşımla ele alır. Enformel ev-eksenli emeğin yapılanmasını incelemek için iki kavram önerisinde bulunmaktadır, bu kavramlar: 'bilinçli saklama' ve 'saklayarak değersizleştirme'dir. Önerilen kavramlar teorik incelemelerde soyut, analiz bölümlerinde somut olarak gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOME-BASED WORK AND INFORMAL SECTOR IN THE PERIOD OF GLOBALISATION: AN ANALYSIS THROUGH CAPITALISM AND PATRIACHY THE CASE OF TURKEY Atasü Topçuoğlu, Reyhan M.A., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Yıldız Ecevit July 2005, 232 pages This study aims to formulate an understanding of the structuring of informal home-based work at the plane of interrelations between capitalism and patriarchy. It examines informal home-based work with an understanding based on two foci, which are market relations and traditional gender roles. It develops its own suggestions of conceptualisations, namely deliberate concealment and devalorisation by obscuring, building up these concepts abstractly in the theoretical sections and concretely the analyses.