Japan's development and economic theory
Japon kalkınması ve iktisat kuramı
- Tez No: 161444
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma İktisadı, Japonya, Doğu Asya, İktisadi Düşünce, Development Economics, Japan, East Asia, Economic Thought IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZ JAPON KALKINMASI VE İKTİSAT KURAMI Cömer Hasan Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eyüp Özveren Temmuz 2005, 169 sayfa Bu tez iktisadi fikirler ve pratikler arasındaki ilişkiyi Japon kalkınma deneyimine referansla incelemektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için, çalışma birincil olarak iktisadi düşünce ve iktisatçıların Japon kalkınmasındaki rolünü anlamaya çalışmaktadır. Daha sonra Japon kalkınmasını incelemektedir. Son olarak ise Japon kalkınmasının kalkınma teorisine doğrudan ve dolaylı, Doğu Asya modeli üzerinden, etkilerini açıklamaya girişmektedir. Bu tezin üç temel savı vardır. Birincisi, Alman Tarihçi Okulu, Marksizm, Keynezgil ve Schumpetherci okullar gibi heterodoks okullardan etkilenen Japon iktisadi düşüncesi ve iktisatçıları Japon kalkınmasında çok etkin bir rol oynamışlardı. İkincil olarak 'parçalı-sürekli' 'hızlandırılmış bir büyüme' olan Japon kalkınması kısmen de olsa bu sebepten heterodoks özellikler göstermiştir. Üçüncü olarak, Japon kalkınması doğrudan ve Asya modelini şekillendirerek kalkınma teorilerini etkilemiştir. Bu bağlamda Uçan Kaz Modeli, Kalkınmacı Devlet Teorisi ve Konföçyüsçü Ahlak Tezi Japon kalkınmasının izlerini taşımaktadır. Bu tezin daha genel bir sonucu iktisadi düşünceler ve iktisadi pratikler arasında, Japon örneğinin gösterdiği gibi döngüsel bir ilişki olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JAPAN'S DEVELOPMENT AND ECONOMIC THEORY Cömert, Hasan M. Sc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Eyüp Özveren July 2005, 169 pages This thesis investigates the relationship between economic ideas and practices in reference to Japanese development experience. To achieve this, it first examines the impact of economic ideas and economists on the Japanese development. Then it examines the characteristics of the Japanese development. Lastly, the study attempts to give an account of the direct impact of Japanese experience. It also tries to elucidate the indirect influence on the Japanese development economics which occurred through its impact on East Asian model. It has three main assertions. Firstly, it argues that Japanese economic thought and economists that were under the influence of heterodox economic schools such as the German Historical School, Marxism and the Schumpeterian and Keynesian schools, played a crucial role in shaping the Japanese development. Secondly, at least partly for this reason, Japanese development which can be considered as a piece-wise continuous accelerated growth phenomena, demonstrated heterodox characteristics. Thirdly, Japanese successful industrialization directly and indirectly, through influencing East Asian development model, deeply affected different economic approaches in development economics such as the developmental state, flying geese model and the Confucian ethic thesis. The broader implication of this thesis is that the economic ideas and economic practices have a circular relationship as Japanese experience has demonstrated.