Personal meanings of death and religiosity as predictors of death anxiety and death fear of university students
Ölüme verilen anlamların ve dindarlığın üniversite öğrencilerinde ölüm kaygısı ve ölüm korkusunu yordaması
  1. Tez No: 161443
  2. Yazar: AYSEL KOÇANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölümün Anlamları, Ölüm Kaygısı, ölüm Korkusu vii, Personal Meanings of Death, Death Anxiety, Death Fear
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ ÖLÜME VERİLEN ANLAMLARIN VE DİNDARLIĞIN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ÖLÜM KAYGISI VE ÖLÜM KORKUSUNU YORD AMASI Koçanoğlu, Aysel Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Demir Ağustos, 2005, 82 sayfa Bu çalışmanın dört temel amacı bulunmaktadır. Birincisi, ölüme atfedilen anlamlar ölçeğinin Türk örneklemde geçerliğinin belirlenmesi. İkinci olarak, katılımcıların kendi değerlendirdikleri dindarlıklarının ve ölüme yükledikleri anlamın öğrencilerinin ölüm kaygılarını yordamaktaki etksinin belirlenmesi. Çalışmanın ' üçüncü amacı ölüme verilen anlamların ve dindarlığın ölüm korkularını ne derece yordadığını araştırmaktır. Çalışmanın son amacı ise kız ve erkek üniversite öğrencileri arasında ölüme yükledikleri anlam, ölüm kaygısı ve ölüm korkusu açısından bir fark olup olmadığını araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi Orta Doğu Teknik Üniversitesinin lisans düzeyinde öğrenim görmekte olan 498 öğrencidir, bunlardan 271'i erkek ve 227'si kadındır. Araştırmada veri toplamak üzere Ölümün Anlamları Ölçeği, Ölüm Kaygısı Ölçeği (Ertufan, 2000) ve Ölüm Korkusu Ölçeği (Ertufan 2000), ve Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Öğrencilerin ölümün boyutlarını vialgılayışlarını belirlemek için ölümün Anlamları ölçeği (ÖAÖ) üzerinde faktör analizi işlemi uygulanmıştır. Kız ve erkek öğrencilerin ölüme yükledikleri anlam, ölüm kaygıları ve ölüm korkuları açısından bir fark olup olmadığını araştırmak için t-test analizi uygulanmıştır. Son olarak da ölüme yüklenilen anlam ve dindarlığın ölüm kaygısını ve ölüm korkusunu ne derece yordadığını değerlendirmek için çoklu regresyon analizi yöntemi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucu Ölümün Anlamları Ölçeğinde (ÖAÖ) yok oluş, ölüm sonrası hayat, ve motivasyon/geride anlamlı şeyler bırakmak olmak üzere üç faktör belirlenmiştir. T-test analizi sonucunda kızlar ve erkekler arasında ölümün“yok oluş”boyutunda anlamlı fark olduğu ve kızların bu boyutta erkeklerden daha yüksek ortalamaya sahip olduğu belirlenmiştir. Ölüm kaygısı ve ölüm korkusu açısından da anlamlı bir fark olduğu, ve kızların ölüm korkuları ve kaygılarının erkeklerden daha fazla olduğu bulunmuştur. Çoklu regresyon analizi sonuçları ölümü“yok oluş”olarak algılamanın ölüm kaygısı ve ölüm korkusunu yordamadaki en önemli yordayıcı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERSONAL MEANINGS OF DEATH AND RELIGIOSITY AS PREDICTORS OF DEATH ANXIETY AND DEATH FEAR OF UNIVERSITY STUDENTS Koçanoğlu, Aysel M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Demir August, 2005, 82 pages This study had four basic purposes: The first purpose was to examine the dimensions öf personal meanings of death (PMDS) perceived by university students. Secondly, understanding how these meanings and self reported religiosity contribute to predict death anxiety; third to predict death fear from PMDS and self reported religiosity. Lastly, to investigate gender differences between females and males in terms of personal meanings of death, death anxiety and death fear. The sample consisted of 498 undergraduate students from METU, of whom 271 were male and 227 female. Three instruments-Personal Meanings of Death Scale (PMDS), Templer's Death Anxiety (DAS) and Collet & Lester Fear of Death Scale (FDS)- and a demographic Data Form were administered to participants. Turkish versions of DAS (Ertufan, 2000) and FDS (Ertufan, 2000) were used. Factor analysis was employed to investigate IVdimensions of Personal Meanings of Death Scale (PMDS) in Turkish university sample. Secondly, t-test was conducted to investigate gender differences in terms of personal meanings of death, death anxiety and death fear. A stepwise multiple regression analysis was conducted to evaluate how Personal Meanings of Death and self reported religiosity predicted death anxiety and death fear of Turkish University students. Results of the factor analysis of PMDS revealed three factors, extinction, afterlife, motivation/legacy. Results indicated that there was significant gender differences in terms of“extinction”dimension of death, females had significantly higher mean scores on“extinction”dimension than males. Additionally, there was significant gender difference in terms of death anxiety and death fear, in that, females had higher scores on both death anxiety and death fear. Results of stepwise regression analysis indicated that extinction is the main predictor of both death anxiety and death fear.