The structure and the effectiveness of Turkish investment incentive system
Türkiye'de yatırım teşvik sisteminin yapısı ve etkinliği
- Tez No: 161449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SOMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Teşvikleri, Devlet Müdahalesi, Investment Incentives, Government Intervention
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki yatırım teşvik sisteminin yapışım ve etkinliğini araştırmaktır. Teşviklerin tanımı, ekonomik ve sosyal hedefleri, ve yatırım teşvik sisteminin sorunları ve etkinliği araştırılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, yatırım teşviklerinin en öne çıkan hedefi Türkiye'deki işsizlik sorununa çözüm bulmaktır. Bölgesel yatırım teşvikleri ülkenin batı bölgelerinde bir ölçüde basan sağlarken, yatırımları ülkenin az gelişmiş bölgelerine yöneltmekte başarılı görünmemektedir. Yatırım teşvik sisteminin yatırımların sektörel dağılımı üzerinde güçlü etkileri bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the structure and the effectiveness of the investment incentive system in Turkey. The theoretical definition and the economic and social targets of incentives, and the direction, problems and the effectiveness of the investment incentive system are investigated. This study finds that the most prominent target of investment incentives is to alleviate the unemployment problem in Turkey. The regional investment incentives seem to be successful in the western part of the country to some extent. The investment incentive system does not seem to be successful in directing the investment to underdeveloped regions of the country. The investment incentive system has no strong effects on directing the sectoral distribution of investments.