The challenge of becoming a multicultural society: The case of Germany
Çok kültürlü bir toplum olabilmenin zorlukları: Almanya örneği
- Tez No: 161448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Almanya' daki Göçmenlerle ilgili Politik/Yasal Çerçeve, Entegrasyon/Asimilasyon, Sosyal Kabullenme/Dışlama, Ayrancılık, Kimlik Politikaları, Ulus-Devlet, Kamusal Katılım, Homojen ve Heterojen Kültür Algılaması, Yabancı Düşmanlığı, Multiculturalism, Political-legal Framework concerning Immigrants in Germany, Integration/Assimilation, Social Inclusion/Exclusion, Discrimination, Identity Politics, Public Participation, Nation State, Homogenous vs. Heterogeneous Perception of Culture, Xenophobia
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZ ÇOKKÜLTÜRLÜ BİR TOPLUM OLABİLMENİN ZORLUKLARI: ALMANYA ÖRNEĞİ Alaaddinoğlu, Yeliz Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Aralık 2005, 169 Sayfa Bu tez Almanya'nın tarihsel ve politik süreç içinde göç olgusunu inceleyerek, çok kültürlü bir toplum olabilme sürecini incelemektedir. Bu çalışmaya yön verecek olan temel varsayım ise şudur: ele alınacak dönemde yapılan politikalar ve uygulamaları ile çokkültürlü bir toplum olabilme arasında yakın bir ilişki vardır. Almanya farklı etnik, dinsel ve kültürel grupların bir bileşimi sonucu çokmilletli bir toplum olmuştur. Ancak, politikalarını ve uygulamalarını göz önünde bulundurduğumuzda Almanya'nın çokkültürlü bir toplum olabilme doğrultusunda ilerlemediği açık bir şekilde görülmektedir, en azından yalan gelecekte. Aynı zamanda temel fikir ve etkilerine baktığımızda yeni göç ve vatandaşlık yasaları Almanya'yı çokkültürlü bir toplum olup olmadığım tanımlamada gerekli zemini oluşturmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHALLENGE OF BECOMING A MULTICULTURAL SOCIETY: THE CASE OF GERMANY Alaaddinoğlu, Yeliz M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Okyayuz December 2005, 169 Pages This thesis seeks to trace the process of Germany' becoming a multicultural society through the politico-historical analysis of the matter of immigration to Germany. The working assumption while projecting this study is as follows; there is a close relation between the policies and implementations of Germany in practice and becoming a multicultural society during the process in question. Germany became a multinational society with its composition of different ethnic, religious and cultural groups; but it is clearly seen that Germany is not moving toward becoming a multicultural society, at least in the near future, considering its policies and implementations in practice. At the same time, considering the main arguments and effects of these new immigration and citizenship laws concerning immigrants will provide an essential ground for recognizing whether Germany is a multicultural society or not.