Toplumsal boyutta terim bilim çalışmaları: Fransa'daki Afnor Terim Birliği'nden yola çıkarak Türkiye'de terimlerde standartlaştırma modeli oluşturmak
- Tez No: 161458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: terim, kavram, terimbilim, toplumterimbilim, glottopolitik, işlevsellik, kurumsallık, standardizasyon, TSE, ISO, AFNOR, YıldızTerm. rv, term, concept, terminology, socio-terminology, glottopolitique, functionalism, corporational, standardization, TSE, ISO, AFNOR, YildizTerm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransızca Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Tez çalışmamızda, terimbilim alanının kuramsal ve uygulama boyutunu ele almayı amaçladık. Çalışmamız, giriş, terimbilim ve tarihsel süreci, alanlararası bir disiplin olarak terimbilim çalışmaları, terim çalışmaları için standartlara uygun bir model önerisi: YıldızTerm ve sonuç ana bölümlerinden oluşmaktadır. Terim kavramından yola çıkarak, terimbilimin doğuşunu ele aldık. Birçok alanla etkileşim içinde bulunan terimbilimin akımlarına ve oluşumuna değindik. Dünyada terimbilim çalışmalarının geliştiği ülkelerde yürütülen çalışmalardan, özellikle Quebec modelinden hareketle terimbilimi toplumsal açıdan değerlendiren toplumterimbitim alanını daha yakından inceledik. Sosyo-kültürel etkenler göz önüne alınınca, daha kullanıma yönelik, işlevsel terimbilim çalışmalarının gerçekleştirilebildiği konusu üzerinde özenle durmaya çalıştık. Bu değerlendirmelerin ardından, bölümümüzde geliştirilen YıldızTerm veritabanı projesinde kullanılmak üzere standartlara uygun bir model oluşturduk. Microsoft Access programıyla oluşturduğumuz veritabanımızda işlevselliğe önem vermeyi hedefledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our thesis project, we have aspired to dicuss the theoretical and practical aspects of terminology. The project consists of following main parts: Introduction, terminology and its historical process, terminology as an interdiciplinary study, proposal for an appropriate model. Starting from the concept of terms, we have looked into the genesis of terminology. We expounded on the set of movements and the formation of terminology which has been in close interaction with many other disciplines. We investigated the studies in the countries where terminology science studies are flourishing and focused on the science of socioterminology that assesses the social aspect of terminology science taking the Quebec model as its starting point. In account of socio-cultural influences, we have carefully dwelled on the viability of functional terminological studies that are more directed towards use. After these assessments, we have created a model to be used in our Yildizterm database which has been developed in our department. The database created with Microft Access aims at functional use.