Yeni keynesyen para politikası önerileri ve Türkiye uygulamaları
  1. Tez No: 161467
  2. Yazar: SAYIN SAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Yeni Keynesyen Düşünce, Merkez Bankacılığı, Enflasyon Hedeflemesi, Türkiye Ekonomisi, Monetary Policy, New Keynesian Thought, Central Banking, Inflation Targeting, The Turkish Economy VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, Yeni Keynesyen Ekonomi Düşüncesini oluşturan unsurların sistemli bir şekilde ortaya koyulması, bu unsurlardan hareketle Yeni Keynesyen Ekonomistlerin Para Politikası Önerilerinin tespit edilmesi ve bu önerilerin Türkiye'de uygulanıp uygulanmadığının belirlenmesidir. Yeni Keynesyen Para Politikası Önerilerinin ortaya koyulmasında esas teşkil eden Mikro Temelli Genel Denge Analizi, Yeni Keynesyen Phillips Eğrisi, Nominal/Reel Katılıklar, NAIRU ve Asimetrik Bilgi kavramaları kısaca açıklanmıştır. Yeni Keynesyen Para Politikası Önerileri, Merkez Bankacılığı, Enflasyon Hedeflemesi ve Taylor Kuralı olarak üç temel başlık altında incelenmiş ve Yeni Keynesyen Düşünceyi ekonomi yazılımdaki diğer ekollerden ayıran özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Yeni Keynesyen. Para Politikası Önerilerinin Türkiye özelinde uygulanıp uygulanmadığı ise Türkiye'de uygulanan son iki ekonomik program karşılaştırılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda Türkiye'nin 2001 Yılı Güçlü Ekonomiye Geçiş Programının para politikası kısmının Yeni Keynesyen Para Politikası Önerileri ile örtüştüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aims of this study are, to reveal systematically compotents which form The New Keynesian Economic Thought, to fix The Proposal of Monetary Policy of New Keynesian Economics with taking compotents to foundation, and to determine whether or not these proposals carry out in Turkey. The Concepts of Micro Foundation General Equilibrium Analysis, New Keynesian Phillips Curve, Nominal/Real Rigidities, NAIRU and Asymmetric Information which are basis for fixing The Proposals of Monetary Policy of New Keynesian are explaining in short. The Proposals of Monetary Policy of New Keynesian investigate three main headline which are Central Banking, Inflation Targeting and Taylor Rule and it is trying to reveal special features which seperate from Others Economic Literature to New Keynesian Thought. The Proposals of Monetary Policy of New Keynesian whether or not carry out especially in Turkey fix comparing last two Economic Program apply in Turkey. At the end of this comparison, The Monetary Policy part of 2001 Strengthening The Turkish Economy (Turkey's Transition Program) are determined similar to The Proposals of Monetary Policy of New Keynesian.