Eğitimde toplam kalite yönetimi ve kalite çemberleri uygulaması
Total quality management in education and quality circles applications
  1. Tez No: 161476
  2. Yazar: MESUT TOSUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. GÜLAY KASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KALİTE, TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ, KALİTE ÇEMBERLERİ, BEYİN FIRTINASI 111, QUALITY, TOTAL QUALITY MANAGEMENT, QUALITY CIRCLES, BRAINSTORMING IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
İŞLETME BÖLÜMÜ EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE KALİTE ÇEMBERLERİ UYGULAMASI Mesut TOSUN (Yüksek Lisans Tezi) ÖZET 20. yy'ın sonları, küreselleşme ve rekabetin yoğun olarak yaşandığı ve bu kavramların tartışıldığı bir yüzyıl olmuştur. Dünya artık tek bir pazar haline gelmiş, rekabet ise herkes için yoğun ve yıkıcı olarak yaşanmaya başlamıştır. Bu ortamda işletmelerin yaşamlarına devam edebilmek, rekabette öne geçebilmek ve başarılı olabilmek için yapmaları gerekenler değişmektedir. Tüm bu gelişmelerin yaşandığı rekabet dünyasında işletmelerin başarısı, değişime ayak uydurabilecek bir yönetim anlayışını gerekli kılmaktadır. Bu arayışların sonucu Toplam Kalite Yönetimi anlayışı ortaya çıkmıştır. Kalitenin kavramsal dönüşümü sonucunda, günümüzde varılmış olunan Toplam Kalite Yönetimi felsefesi, öncelikle üretim sektöründe uygulanma fırsatı bulmuştur. Uygulamalar sonucunda organizasyonlarda; üretim, verimlilik ve kalitede meydana gelen iyileşmeler, bu yönetim tarzından diğer sektörlerde de yararlanılabileceği fikrini ortaya çıkarmıştır. Bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi ve modern hayatm karmaşık bir yapıya sahi olması, kaliteli elaman ihtiyacım doğurmuştur. Bunun doğal sonucu olarak ta eğitimin varolan önemim bir kat daha arttırmıştır. Bilim ve teknolojideki değişimin baş döndürücü hızda olması, bu yönde eğitim veren kurumların, kendilerini sürekli geliştirerek, değişime ayak uydurabilme zorunluluğunu ortaya koymuştur. Bu yöndeki arayışlara katkıda bulunabilmek amacı ile, toplam kalite yönetimi felsefesi kapsamında yer alan kalite çemberlerinin eğitimde uygulanması bu araştırmada incelenmiştir. Araştırmanın ilk bölümlerinde literatür taraması yapılarak, kalitenin tanımı ve tarihsel evrimi, toplam kalite yönetiminin esasları ve eğitimde uygulaması, kalite çemberlerinin genel özellikleri, kalite geliştirme araç ve teknikleri ile eğitimde kalite uygulamalarına yer verilmiştir Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gülay KASAP Sayfa sayısı: 212
Özet (Çeviri)
TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN EDUCATION AND QUALITY CIRCLES APPLICATIONS Mesut TOSUN (MS Thesis) ABSTRACT The ends of the 20. century were theyears when globalisation and competition were experienced intensively and when these concepts were disputed. Henceforth the world has become into a single unit market and competition has begun to be experienced intensively and destructively, for everyone. In this atmosphere, those that should be performed by enterprises in order to exist, to be the foremost in the competition and to be succesful, are varied. The success of the entrprises in a competition world where all these developments are experienced, necessates a management mentality which can be in accordance with the change. Thus, the conception of the Total Quality Management has emerged as an outcome of all these searchs. Philosophy of the Total Quality Management (TQM) which is reached in the present time, has first found the opportunity of being put into praactice in the sector of production as a result of the conceptual revolution of the term“quality”. The recoveries and the improvements in the manufacturing, efficiency and quality which came forth with the applications, has revealed the idea that other sectors can also make use of this management type. We need high quality staff members because science and technology have developed greatly and social life seems elaborate. As a result, importance education has greatly increased. Occurrence of changes at extremely rapit rates in science and technology, have been the source of requirement of continual improvement and obligation of immediate adaptation to changes. İn order to contribute to efforts in this respect, application of Quality Circles (QC)- a subtitle of TQM philosophy- in education is that focused on this study. Initial sections of the study include explanation of the quality and its historical evolution,basis of total quality management and TQM in the education, general characteristics of quality circles, means and techniques of quality improvement and applications of TQM in the education; all of which are obtaired with a defailed literature search. Advisor: Ass. Ph. Gülay KASAP Number of page: 212