Kemalist views and works on Turkish folk music during the early Republican period
Erken Cumhuriyet döneminde Türk halk müziği üzerine Kemalist görüşler ve açıklamalar
- Tez No: 161561
- Danışmanlar: DR. BARIŞ ÇAKMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kemalist Halkçılık ve Milliyetçilik, Hegemonya, Müzik Politikaları, Folklor, Halk Müziği, Kemalist Nationalism and Populism, Hegemony, Music Policies, Folklore, Folk Music iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZ ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE TÜRK HALK MUZIGI ÜZERİNE KEMALİST GÖRÜŞLER VE ÇALIŞMALAR Balkılıç, Özgür Yüksek Lisans, Medya ve Kültürel Çalışmalar Programı Tez Yöneticisi: Dr. Banş Çakmur September 2005, 184 sayfa Bu tezin temel amacı Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Türk halk müziği üzerine Kemalist görüşler ve çalışmaların özelliklerini incelemektir. Kemalizm, bir modernleşme projesi olarak Türk sosyal formasyonunu tamamen değiştirmeyi amaçlamıştır. Bu minvalde, bu projenin başat öğelerinden biri kültürel reformlardır. Kemalist kadrolar kültürel reformların bir parçası olan müzik politikalarına ciddi bir önem atfetmişlerdir; zira, müzik, onlara göre, bir toplumun gelişmişlik seviyesini yansıtan bir alandır. Onların Türk halk görüşleri ve çalışmaları bu müzik politikalarının önemli bir parçasıdır. Bu bağlamda, Kemalist folklor edimleri Kemalist ideolojik paradigmaların özelliklerini anlamak açısından önemlidir. Bunun yanı sura, bu tez Kemalist folklor edimleri ile Kemalizm'in iki önemli ilkesini anlamak için ilgilenecektir; milliyetçilik ve halkçılık; bunlar Kemalist önemli Kemalist ideolojik paradigmalardır. Bir başka deyişle, bu tezin önemli bir niyeti de Kemalist folklor edimlerinin genel çerçevesini oluşturan milliyetçilik ve halkçılık ilkelerini kavramaktır. Tez Erken Cumhuriyet Dönemindeki folk müzik edinilerinin metodolojik olmayan boyutuna ve bu çalışmalardaki tutarsızlıklara dikkat çekecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KEMALİST VIEWS AND WORKS ON TURKISH FOLK MUSIC DURING THE EARLY REPUBLICAN PERIOD Balkılıç, Özgür M. Sc, Department of Media and Cultural Studies Supervisor: Dr. Bans Cakmur September 2005, 184 pages The main aim of this thesis is to examine the characteristics of Kemalist views and works on Turkish folk music during Early Republican Period. Kemalism, as a modernization project, aimed to transform the Turkish social formation totally. In this respect, one of the indispensable dimension of this project was cultural reforms. The music policies, as a part of the cultural reforms, were given considerable attentions by the Kemalist cadres since the music, according to them, was one of the area to reflect the developmental level of a society. Their views and efforts on Turkish folk music were a significant part of these music policies. In this sense, Kemalist folklore acts are of crucial importance to understand the features of Kemalist ideologic paradigms. Besides, this thesis will deal with the Kemalist folklore acts in order to understand two main principles of Kemalism; nationalism and populism which were the important ideological paradigms of Kemalism. In other words, one of the main ab inito of this thesis is to comprehend the nationalism and populism principles which constituted the general framework of Kemalist folklore acts. The thesis also pays attention to the inconsistencies and unmethodological works in folk music acts during the Early Republican Period.
Benzer Tezler
- Hayat mecmuası etrafındaki fikri faaliyetler (1927)
Başlık çevirisi yok
BANU DURMUŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Türk Dili ve EdebiyatıGazi ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF.DR. BELKIS GÜRSOY
- Cumhuriyetten günümüze toplumsal değişimin Türk resim sanatında kadın imgesine yansıması
Reflection of the sosial chance on the image of woman in Turkish art of painting since the fondation of republic
MERYEM UZUNOĞLU
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2008
Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
PROF. AYDIN AYAN
- Cavit Orhan Tütengil'in sosyolojik düşünceleri
Sociological thoughts of cavit Orhan Tütengil
SEDA ÖZBAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Biyografiİnönü ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HACI BAYRAM KAÇMAZOĞLU
- Cumhuriyet modernleşmesi projesinin bir aracı olarak ordu halkevi ve çalışmaları
Ordou public home and its works as an item in the project of modernization of republic
HİKMET PALA
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Siyasal BilimlerGazi ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MÜMTAZ'ER TÜRKÖNE
- Türk aydınında millilik sorununun Orhan Türkdoğan bağlamında incelenmesi
Examination of the nationality problem in Turkish intellectuals in the context of Orhan Türkdoğan
MEHMET HANİFİ KÜRKÇÜ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
SosyolojiSivas Cumhuriyet ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ZİYNET BAHADIR