Kemalist views and works on Turkish folk music during the early Republican period
Erken Cumhuriyet döneminde Türk halk müziği üzerine Kemalist görüşler ve açıklamalar
- Tez No: 161561
 - Danışmanlar: DR. BARIŞ ÇAKMUR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Kemalist Halkçılık ve Milliyetçilik, Hegemonya, Müzik Politikaları, Folklor, Halk Müziği, Kemalist Nationalism and Populism, Hegemony, Music Policies, Folklore, Folk Music iv
 - Yıl: 2005
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZ ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE TÜRK HALK MUZIGI ÜZERİNE KEMALİST GÖRÜŞLER VE ÇALIŞMALAR Balkılıç, Özgür Yüksek Lisans, Medya ve Kültürel Çalışmalar Programı Tez Yöneticisi: Dr. Banş Çakmur September 2005, 184 sayfa Bu tezin temel amacı Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Türk halk müziği üzerine Kemalist görüşler ve çalışmaların özelliklerini incelemektir. Kemalizm, bir modernleşme projesi olarak Türk sosyal formasyonunu tamamen değiştirmeyi amaçlamıştır. Bu minvalde, bu projenin başat öğelerinden biri kültürel reformlardır. Kemalist kadrolar kültürel reformların bir parçası olan müzik politikalarına ciddi bir önem atfetmişlerdir; zira, müzik, onlara göre, bir toplumun gelişmişlik seviyesini yansıtan bir alandır. Onların Türk halk görüşleri ve çalışmaları bu müzik politikalarının önemli bir parçasıdır. Bu bağlamda, Kemalist folklor edimleri Kemalist ideolojik paradigmaların özelliklerini anlamak açısından önemlidir. Bunun yanı sura, bu tez Kemalist folklor edimleri ile Kemalizm'in iki önemli ilkesini anlamak için ilgilenecektir; milliyetçilik ve halkçılık; bunlar Kemalist önemli Kemalist ideolojik paradigmalardır. Bir başka deyişle, bu tezin önemli bir niyeti de Kemalist folklor edimlerinin genel çerçevesini oluşturan milliyetçilik ve halkçılık ilkelerini kavramaktır. Tez Erken Cumhuriyet Dönemindeki folk müzik edinilerinin metodolojik olmayan boyutuna ve bu çalışmalardaki tutarsızlıklara dikkat çekecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KEMALİST VIEWS AND WORKS ON TURKISH FOLK MUSIC DURING THE EARLY REPUBLICAN PERIOD Balkılıç, Özgür M. Sc, Department of Media and Cultural Studies Supervisor: Dr. Bans Cakmur September 2005, 184 pages The main aim of this thesis is to examine the characteristics of Kemalist views and works on Turkish folk music during Early Republican Period. Kemalism, as a modernization project, aimed to transform the Turkish social formation totally. In this respect, one of the indispensable dimension of this project was cultural reforms. The music policies, as a part of the cultural reforms, were given considerable attentions by the Kemalist cadres since the music, according to them, was one of the area to reflect the developmental level of a society. Their views and efforts on Turkish folk music were a significant part of these music policies. In this sense, Kemalist folklore acts are of crucial importance to understand the features of Kemalist ideologic paradigms. Besides, this thesis will deal with the Kemalist folklore acts in order to understand two main principles of Kemalism; nationalism and populism which were the important ideological paradigms of Kemalism. In other words, one of the main ab inito of this thesis is to comprehend the nationalism and populism principles which constituted the general framework of Kemalist folklore acts. The thesis also pays attention to the inconsistencies and unmethodological works in folk music acts during the Early Republican Period.