Zur benennung der stadtviertel, straßen und plätze in Berlin und in İstanbul. Ein vergleichender zur semiotischen sprachforschung
Berlin ve İstanbul'daki cadde, meydan ve bölge isimlerinin dilbilimsel yöntemlerle karşılaştırılması
  1. Tez No: 161580
  2. Yazar: GÜRKAN KORKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARMAĞAN ETHEMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Berlin, Dilbilimi, Göstergebilim, Cadde isimleri, Istanbul, Berlin, Semiology, Onomastics, Historical places
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
IV ÖZET KORKUT, Gürkan. Zur Benennung der Stadtviertel, Strafien und Plâtze in Berlin und in istanbul. Ein vergleichender Beitrag zur semiotischen Sprachforschung, Magisterarbeit, Ankara, 2005. Bu çalışmada Türkiye'nin tarihi şehri İstanbul ile, Almanya'nın yine tarihi kenti Berlin'in meydan, cadde ve sokak isimleri incelenmiş ve karşılaştınlmıştır. Bu inceleme sonucunda ortaya çıkan işaret kullanımındaki farklılıkları ve benzerlikleri bilimsel yöntemlerle analiz etmek, sebeplendirmek ve göstergebüimsel yöntemlerle çözümlemek bu çalışmanın amacım oluşturmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde“Gostergebflim”genel hatlarıyla anlatılmış ve bu bilim daimin en önde gelen kuramcıları tanıtılmıştır. Bu yapılırken özellikle ünlü dilbilimci Charles William Morris'in“Göstergebilim kuramı'' üzerinde durulmuştur. Bu bölümde yine Morris'in boyutlandırdığı işaret türleri, işaret lcullanırnları ve diskurs türleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde ise ”Adbilim" işlenmiş ve ismin kullanımı ve önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca yer isimleri ve buna ait bilim dalı yardımıyla Almanya ile Türkiye'deki cadde ve sokak isimleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, isimlerin, göstergebilimin uygulama alanına girdikleri, yani isimlerin de birer işaret oldukları üzerinde durulmuş ve bu konuda örneklerle açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü ve beşinci bölümlerde İstanbul ve Berlin'in meydan, cadde ve sokak isimlerinin şema halinde açıklamaları, hangi işaret türüne özgü oldukları, nasıl kullanıldıkları ve hangi diskurs tipleri ile açıklanabilecekleri araştırılmıştır.Altıncı, yedinci, sekizinci ve dokuzuncu bölümlerde İstanbul'un ve Berlin'in cadde isimlerinin işlenmesinden elde edilen verilerin şema şeklinde birbirleriyle karşılaştırılmasına yer verilmiştir. Çalışmada son ele alınan ise, bu karşılaştırmadan elde edilen unsurların, farklılık ve benzerlikleri göz önünde bulundurularak yorumlanması bölümü olmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT KORKUT, Gürkan. Zur Benennung der Stadtviertel, Strafien und Plâtze in Berlin und in istanbul. Ein vergleichender Beitrag zur semiotischen Sprachforschung, Master's Thesis, Ankara, 2005. This study aims at examining and comparing the names of squares, avenues and roads of Istanbul, a historical city in Turkey, with Berlin, which is another historical city in Germany. The objective of this study is to investigate and reason the differences and similarities identified in this study regarding use of signs, and to analyze these with semiological methods. The first section of the study, semiology is outlined and the leading tehorists of this science have been presented. Special emphasis has been given to the“Theory of Semiology”of renowned linguist Charles Willim Morris. This section also handles sign types, use of signs and discourse types in detail, as dimensioned by Morris. The second section discusses“Onomastics”and focuses on use and signifiance of names. Moreover, names of places and information on names of roads and streets in Germany and Turkey have been presented with the aid of the related science branch. The third section emphasizes that names are also within the scope of semiology, Le. that names are also signs, and examples are provided on this issue. The fourth and fifth section provides information on the names of squares, roads and streets in a diagram, and investigates their related sign types, the methods of use and respective discourse types that they can be explained with.Vİİ Sixth, seventh, eighth and ninth sections provides a shematic comparison of the data obtained from processing of road names in Istanbul and Berlin. The final section of the study consists of the evauation of the elements obtained from said comparison with due consideration of differences and similarities.