Anonim ortaklıklarda birleşme süreci ve muhasebeleştirme yöntemlerinde meydana gelen gelişmeler
Corporate merging process and developments in accounting methods
  1. Tez No: 161661
  2. Yazar: AZİZ KAĞITCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mergers, Acquisitions, Fusion, Accounting, IFRS 3
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Dünya ekonomisinde yaşanan hızlı küreselleşmenin sonucu olarak artan rekabet karşısında şirketlerin ayakta kalabilmesi için etkin maliyet yönetimi ve uluslararası arenada rekabet edebilecek faaliyet büyüklüğüne ulaşmaları gerekmektedir. Ekonomik büyümenin doğal bir ürünü olan işletme birleşmeleri hem uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek faaliyet büyüklüğüne ulaşmayı hem de ölçek ekonomisinden faydalanarak maliyetlerin aşağıya çekilmesini sağlar. Bu çalışmada birleşmeler Anonim Ortaklıklar açısından ele alınmıştır. Çünkü bu gün yaşanmakta olan işletme birleşmelerinin büyük çoğunluğu anonim ortaklıklar arasında yaşanmaktadır. Çalışmada Anonim Ortaklıklar da birleşme süreci, ele alınırken sırasıyla birleşmenin tanımı, hukuki durumu, vergi kanunların da birleşme işlemleri ve uluslararası muhasebe standartlarında meydana gelen değişiklikler açısından ele alınmış ve ele alınan konular doğrultusunda Tek Düzen Hesap Planına uygun bir uygulamayla bitirilmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Birleşme, Devralma, Füzyon, Muhasebesi. IFRS 3
Özet (Çeviri)
As a result of fast globalization and fierce competition corporations need to meet the requirements related to efficiency of cost management and optimum corporation size. Mergers and acquisitions which are the natural results of economic growth give the opportunity to compete in international environment and decreasing costs by the use of economies of scale. In this study merger activities are handled from the perspective of corporations. The reason is that most of the merger activities take place between this kind of establishments. This study probes merger process, defines merging, legal conditions, analyses tax laws and international financial reporting standards for merging issues consecutively and offers an integrated demonstration consistent with uniform account plan.