Büyük alışveriş merkezlerinin aile içi tüketim alışkanlıkları üzerinde etkisi (Konya örneği)
The influence of big shopping malls on the consumption habits of the family members (the case of Konya)
  1. Tez No: 161683
  2. Yazar: MEHMET ALİ AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketici, Tüketim Kültürü, Tüketim Toplumu, Alışveriş Merkezi, Yaşam Tarzı, Aile, Moda, Reklam, Televizyon, Popüler Kültür, Kredi Kartı, Consume, Consumer, Consumption Culture, Consumption Society, Shopping Center, Life Style, Family, Fashion, Advertisement, Television, Popular Culture, Credit Card III
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZET Tanzimat ile birlikte başlayan modernleşme çabalarımız belki de en somut şekliyle kendini tüketim davranışlarındaki değişimle gösterdi ve bu modernleşme serüveni içerisinde Türkiye yetinen toplumdan tüketen topluma dönüşmede bir hayli yol kat etti. Bu çalışmada, bu dönüşümün sosyal ve ekonomik nedenleri ortaya konularak ve tabii ki hayatımıza nasıl yansıdığına bakılarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda modern tüketim kültürünün simgesi haline gelen büyük alışveriş merkezlerinin genel olarak ailenin ve aile üyelerinin tüketim davranışına ve alışkanlıklarına olan etkileri incelenmektedir. Ayrıca kredi kartı, reklam, moda ve benzeri modern kültürün etkin tüketim araçlarının bireysel açıdan tüketime olan etkileri de araştırma kapsamında sorgulanmıştır. Aileye olan ilgimiz toplumsal yapının çekirdeğini teşkil etmesi ve bu yapıda meydana gelecek değişimlerin genelinde toplumsal yapımızı birebir etkileyeceği, değişim ve dönüşüme uğratacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Tüketim kültürünün aile ile olan ilişkisini bu bağlamda -toplumsal değişme- değerlendirmek ve ele almak araştırmamızın temel amaçlarındandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The modernization attempt of Turkey, which has begun since the Tanzimat (Reformations), has perhaps manifested itself in best through the changes in consuming behaviors. In this venture of modernization Turkey has advanced in the way of transformation from being a contenting society into a consuming society. In this study, the social and economical reasons of this transformation are analyzed and the way it influencing the everyday life is examined. In this context, the big marketplaces, which have been the symbols of the modern consumption culture, are focused in terms of their impact on the consumption culture of the families and the family members. This study also involves the impact of some efficient consumption instruments such as credit cards, advertisement and fashion on the individual manners of consumption. The concern on family stems from the fact that it constitutes the kernel of social structure and from the assumption that any change taking place in this kernel would bring about corresponding changes in the social structure. The aim of this dissertation, thus, is to examine the relationship between the family and the consumption culture in a dynamic approach within the course of social change.