Okul öncesi eğitimde fen ve doğa etkinliklerinde öğretmenlerin dramayı kullanma konusuna yönelik görüşlerinin analizi
An analysis of opinions of the teachers about using drama in activities of science and nature in pre school education
  1. Tez No: 161782
  2. Yazar: REYHAN BORAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi Eğitim, Okul öncesi öğretmen, Fen ve Doğa Etkinlikleri, Drama, Dramanın kullanımı, Pre-school Education, Pre-School Teacher, Activities of Science and Nature, Drama, Use of Drama, Nursery Education. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE FEN VE DOĞA ETKİNLİKLERİNDE ÖĞRETMENLERİN DRAMAYI KULLANMA KONUSUNA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN ANALİZİ Özet Bu araştırmanın amacı Kız Meslek Lisesi, İlköğretim Okulları ve Bağımsız Anaokullarında çalışan okul öncesi eğitimde görevli öğretmenlerinin Fen ve Doğa etkinliklerinde dramayı kullanma konusuna yönelik görüşlerin ne olduğunu saptamaktır. Bu araştırmada, Aksaray ili merkezinde görevli okul öncesi öğretmenlerin tamamından dörtte bir oranında yansız atama yöntemi ile seçilmiş 20 öğretmen ile görüşme yapılmıştır. Veriler 'Yan Yapılandırılmış Görüşme Tekniği' kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler 'Betimsel Analiz' yöntemi ile analiz edilmiştir.Bu çalışmada elde edilen sonuçlar aşağıda maddeler halinde verilmiştir: 1. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yandan fazlası Fen ve Doğa etkinliklerinde dramayı kullanmaktadırlar. Diğer öğretmenler ise dramayı kullanmamaktadırlar. 2. Kullanan öğretmenlerde Fen ve Doğa etkinliklerinin bazılarında (örneğin, bitki yetiştirme hayvan besleme ve inceleme) dramayı kullanırken bazılarında (örneğin, deneyler, inceleme gezileri ve eğitici oyuncaklar) kullanmamaktadırlar. 3. Görüşme yapılan öğretmenlerin bazdan farklı nedenlerle (dramayı kullanmayı düşünmedikleri, bilgi yetersizliği ve fiziksel ortamlardaki yetersizlik gibi) Fen ve Doğa etkinliklerinde dramayı hiç kullanmamaktadır.4. Öğretmenlerin Fen ve Doğa etkinliklerinde dramayı kullanma konusunda aldıkları eğitim yetersizdir. Dolayısıyla yüksek öğretim kurumlarında uygulanan programlarda Fen ve Doğa etkinliklerinde dramarun kullanılmasına yönelik eğitimin yetesiz olduğu ortaya çıkmaktadır
Özet (Çeviri)
AN ANALYSIS OF OPINIONS OF THE TEACHERS ABOUT USING DRAMA IN ACTIVITIES OF SCIENCE AN© NATURE IN PRE SCHOOL EDUCATION Abstract The aim of this study is to explore the opinions of the teachers who work in pre school education - nursery schools belong to Vocational High Schools for Girls, nursery class in Primary schools and Independent Nursery schools - about using drama in the activities of Science and Nature. For this study, 20 teachers, one four of these teachers from the whole teachers' list given by the Local Education Authority in Aksaray, were selected through random sampling method. The data collected through 'Semi structured Interview Technique' were analyzed according to the 'Descriptive Analysis' method 'The research results are presented in the following: 1. More than half of the teachers participating in the study uses drama in the activities of Science and Nature. However, some of them do not use drama in those activities in nursery schools. 2. While using drama in some activities for example, plant breeding, breeding and examining of animal, teachers do not use drama in such activities like experiments, trips of investigation and educative tolls. 3. Some of the interviewees do not use drama in the activities of Science and Nature for some reasons for example, they had lack of thinking of using drama, lack of knowledge and physical environment.4. The education of the students in the university about using drama in the activities of Science and Nature seems to be not enough.