Yazma eserlerin müze ve kütüphanelerde korunma yöntemleri
Protection methods of manuscripts in museums and libraries
- Tez No: 161841
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SEDAT GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yazma eser, depolama, koruma ve sergileme, sergileme malzemeleri, bozulmaya yol açan etkenler, biyolojik etkinlik, restorasyon. x
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Türkiye, Dünyanın en zengin yazma eser koleksiyonlarına sahip ülkelerinden biridir. Ancak bu eserlerin uygun koşullarda korunması ve sergilenmesi konularında yeterince dikkat gösterilmemektedir. Sanatsal değerlerinin yanısıra kültürel ve tarihsel açıdan pek çok önemli bilgiyi barındıran bu belgelerin depo ve sergi ortamlarında en doğru koşullarda korunarak geleceğe aktarılmaları gerekmektedir. Bu çalışmada; yazma eser barındıran müze ve kütüphanelerimizde eserlerin bozulmasına yol açan etkenler ve bunlara karşı alınabilecek önlemler konu edilmiştir. Eserleri tahrip eden çevresel faktörlerin yanısıra, eserin kendisinden kaynaklanan sorunlar da ele alınmıştır. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve eserlerin bozulmalarını en aza indirmek için uygun ısı, nem, ışık koşullan, biyolojik etkinliklere ve doğal afetlere karşı alınabilecek önlemler, depolama ve sergileme malzemelerinin seçimi konuları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ayrıca teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan alternatif koruma yöntemleri ile genel bir restorasyon bilgisi de verilerek müze ve kütüphaneler için temel koruma prensipleri oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkey is one of the richest country that has manuscript collections. But it is not paid enough care to the subjects of protection and exhibition of these monuments under suitable conditions. Beside it's artistic value, monuments containing too many important information by the view of history and culture, must be protected in most correct conditions in storage and exhibition environment and transferred to the future. In this workout; the subject is, the factors that damage the manuscripts in our museums and libraries and the precautions that can be taken against them. Besides the enviromental factors that damage the monuments, the problems caused by the monument's itself are also discussed. To remove these problems and to minimize the corruption of the monuments, appropriate heat, moisture, luminary conditions, and the precautions that can be taken against biological activities and natural disasters, the selection of storage and exhibition equipments are discussed briefly. Furthermore, by also giving a general restoration knowledge with alternative protection techniques, that arise according to technological developments, it is tried to be created basic protection principles for museums and libraries. Key wordsrManuscripts, storage, protection and exhibition, exhibition equipments, biological activities, restoration. xi