İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin demokratik tutum ve davranışları (Türkoğlu örneği)
Democratic attitudes and behaviours of the teachers who work in primary schools (example of Türkoğlu)
- Tez No: 161866
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Demokratik öğretmen, öğretmenlerin demokratik tutum ve davranış düzeyleri, demokratik eğitim, The democratic teacher, the level democratic attitudes and behaviours of the teachers, democratic education IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İLKÖĞRETİM OKULLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN DEMOKRATİK TUTUM VE DAVRANIŞLARI (TÜRKOĞLÜ ÖRNEĞİ) KÜRŞAD ALPARSLAN AKYÜZLÜ KSU SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Yard. Doç. Dr. Abdurrahman BORAN Yıl : 2005, Sayfa: 156. Jüri -. Yard. Doç. Dr. Abdurrahman BORAN : Yard. Doç. Dr. İbrahim KIR : Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY Bu araştırmanın amacı ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, demokratik tutum ve davranış düzeylerini öğretmen ve öğrenci görüşlerine baş vurarak belirlemek, çıkacak sonuçlardan yararlanarak öğretmenlerin demokratik tutum ve davranışlarını geliştirecek bilgi birikimi sağlamak ve çözüm önerileri geliştirmektir. Bu araştırmanın evrenini, Kahramanmaraş ili Türkoğlu ilçesinde bulanan 13 ilköğretim okulunda görevli 245 öğretmen ve Türkoğlu ilçe merkezindeki 4 ilköğretim okulunda farklı sosyo-ekonomik düzeydeki öğrencilerden tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 604 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelendikten sonra ilköğretim okulu öğretmenlerinin demokratik tutum ve davranışlarını sergileme düzeyleri ile ilgili olarak öğretmenler için 34 ve öğrenciler için de 40 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmış ve anketler öğretmen ve öğrencilere 2002-2003 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde uygulanmıştır. Verilerinçözümünde frekans ve yüzde dağılımları kullanılarak öğretmen ve öğrenci görüşleri arasında fark olup olmadığı (1,5, 0,1 ve 0,01 düzeylerinde sınanmış, öğretmen ve öğrenciler arasındaki farklılıkların öğretmenlerin demokratik tutum ve davranışları sergileme düzeylerindeki yetersizliğe bağlı olduğu kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda demokrasi eğitiminin ilköğretim düzeyinden itibaren öğrencilerin gelişimsel özelliklerine uygun olarak verilmesi, okul ve sınıf kurallarının belirlenmesi ve sınıfça karar alınması sırasında öğrencilerin katılımlarının sağlanması, derslerde öğrenci katılım merkezli öğretim yöntemlerinin kullanılması, ödev ya da eğitici çalışma konularının çevre imkânları, öğrencinin imkanları ve başarı durumlarının göz önünde bulundurularak belirlenmesi, ödevlerin daha çok demokrasi ile ilgili konularda ve öğrencilere seçme imkânı tanınarak verilmesi, gerektiği kararlarına ulaşıldı. Öğretmenlerin, sınıfça karar alınması gereken konularda öğrencilerin görüşlerine yer vermeleri, öğrenciler arasında ayrını yapmamaları, tutum ve davranışları ile öğrencilere iyi model oluşturmaları, demokratik davranışların daha çok öğrenci tarafından sergilenebilmesi için etkinlik merkezli öğretim yöntemleri kullanmaları, tanıma teknikleri, sınıf yönetimi ve ölçme ve değerlendirme konularında kendilerini geliştirmeleri, eğitim fakültelerindeki eğitim ve yönetim uygulamalarının demokratikleştirilmesi, tüm bölümlerinde demokrasi öğretimini içeren zorunlu ve seçimlik derslerin okutulması, hizmet içi eğitimleri sırasında da aynı doğrultuda hareket edilmesi, öğretmenlerin hoşgörülü, uzlaşmacı, şiddete başvurmayan bir anlayışa sahip olmaları gerektiği önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRAC MA TM ES I S DEMOCRATIC ATTITUDES AND BEHAVIOURS OF THE TEACHERS WHO WORK IN PRIMARY SCHOOLS (EXAMPLE OF TÜRKO?LU) KURŞAD ALPARSLAN AKYUZLÜ DEPARTMENT OE EDUCATIONAL SCIENCES INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Asst. Prof. Dr. Abdurrahman BORAN Year : 2005, Pages: 156. Jury : Asst. Prof. Dr. Abdurrahman BORAN : Asst. Prof. Dr. İbrahim KIR : Asst. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOY The aim of this study is to determine the level democratic attitudes and behaviours of the teachers who work in primary school according to the opinions of students and teachers; to provide required data that will develop the democratic attitudes and behaviours of teachers by the help of the result of this study and to develop suggestions on solution. The environment of this study is formed from 245 teachers who works in 13 school in Türkoğlu-Kahramanmaraş and 604 student, whose socio-economic levels arc different, chosen by coincidental method from 4 primary schools in Türkoğlu. In the data collection period, related sources were studied and a poll which includes 34 questions for the teachers and 40 questions for the students about the level of level democratic attitudes and behaviours of the teachers who work in primary school. That poll was applied in the second semester of 2002-2003 education period. In data analysis stage, by using frequency and percentage distribution it was tested according to the 0,5; 0,1; 0,01 parameters whether there IIIwas a difference between the opinions of teacher and students. It was accepted that the reason of the difference between opinions of teachers and students depends to the inefficiency of teachers in the level of displaying democratic attitudes and behaviours. At the end of the study it was decided that education of democracy should be started at the level of primary school according to developmental features of students; during the determination of school and class rules and during the deciding as a whole class participation of students should be considered; in the lessons, education methods that are student participation based should be used; subjects of homework and studies should be determined by considering the possibilities of students, environment and learning processes of the students; homework should be chosen from topics which are related with democracy and the students should have the right to choose homework topics. It was proposed that teachers should consider students' opinion about the decisions related with the whole class; teachers should not make any unequal treatment; teachers should be good models for their students with their attitudes and behaviours; teacher should use education methods that are activity based so that democratic behaviours can be displayed by the students; teacher should develop their skills in identification techniques, class management and evaluation topics; education and administration applications in education faculties should be more democratic; there should be lessons that include democracy education in every department of education faculties; the same way should be followed during the in-scrviee training; the teachers should be tolerant, reconciler they should not use rigorous methods. *£>"