KOBİ'lerde yeniden yapılanma stratejileri: Kahramanmaraş örneği
Restructure strategies SME's: The case study of Kahramanmaraş
- Tez No: 161867
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Girişimcilik, Küreselleşme, Rekabet, Yeniden Yapılanma, Yeniden Yapılanma Stratejileri II, SME, Entrepreneurship, Globalisation, Competition, Restructure, Restructure Strategies IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KOBİ'LERDE YENİDEN YAPILANMA STRATEJİLERİ: KAHRAMANMARAŞ ÖRNEĞİ ERKAN OZAN KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANA BİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Adnan ÇELİK Yıl: 2005 Sayfa: 186 Jüri: Doç. Dr. Adnan ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Zeynep HATUNOĞLU Yrd. Doç. Dr. Hakan ALTINTAŞ Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ'ler) bir ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamının bel kemiği, demokrasinin beşiği, ekonominin ve sosyal gelişmenin lokomotifidirler. Bu işletmelerin üretime, istihdama ve istikrara katkıları son derece büyüktür. Demokrasinin geliştirilmesi, gelir dağılımının düzeltilmesi, sosyal sorunların çözümü, ekonomik krizlerin atlatılması gibi pek çok sorunun çözümünde KOBÎ'lerin yaşamsal bir önemi vardır. KOBİ'ler geliştikçe üretim artar, işsizlik azalır, gelir dağılımı düzelir, ekonominin rekabet gücü artar, dış alım-dış satım büyür, tasarruf ve yatırım düzeyi de yükselir. Bu doğrultuda KOBİ'lerin devlet ve ilgili kurum ve kuruluşlarca desteklenmesi son derece önemlidir. Küreselleşme süreciyle beraber kitle üretimi giderek yerini esnek üretim sistemlerine bırakmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte yeni ürün ve hizmetler piyasaya sürülmekte, tüketici tercih ve talepleri de her geçen gün artmakta ve değişiklik göstermektedir. Bu durum temel olarak yeniliklere karşı çok daha duyarlı olan ve değişimlere kolay adapte olabilen KOBİ'lerin önemini bir kat daha arttırmaktadır. KOBİ'ler dinamik ve esnek yapılarıyla yeni dünya düzeninin temel işletme tipi olarak kabul edilmektedir. Ancak KOBİ'lerin ülke ekonomilerindeki etkinliğinin henüz istenilen seviyede olmadığı da bir diğer gerçektir. Bir ülkedeki KOBİ'lerin sayıca tüm işletmeler içindeki oram %98-99'lar düzeyinde olmasına rağmen yatırım, üretim ve ihracat paylan %30-40'lar düzeyindedir. Türkiye'de ise bu oranlar çok daha düşük seviyelerdedir. Bu doğrultuda söz konusu oranların yükseltilmesi KOBİ'lerin etkinliği bakımından önemlidir. KOBİ'lerin etkinliğini ve verimliliğini arttırma yönünde gerçekleştirilecek işlemlere ise yeniden yapılanma faaliyetleri adı verilebilmektedir. Bu doğrultuda ileri sürülebilecek stratejiler de yeniden yapılanma stratejileri şeklinde isimlendirilmektedir. Bu çalışmada incelenmiş olan yeniden yapılanma stratejileri genel olarak mikro ve makro düzeyde ele alınabilmektedir. Mikro yeniden yapılanma stratejileri KOBİ'lerin kendi içsel faaliyetleri ve daha çok sorun yaşadıkları alanlarla ilgilidir. Bu bağlamda KOBİ'lerin genel sorunları finansman, yönetim, pazarlama, üretim, planlama, teknoloji, yenilik, İnternet ve kalite-güvenlik gibi alanlarda yaşanmaktadır. Bu nedenle mikro yeniden yapılanma stratejileri bu fonksiyonlar çerçevesinde ele alınabilmektedir. Makro yeniden yapılanma stratejileri ise, işletmenin doğrudan müdahale edemediği alanlarda gerçekleştirilmesi gereken faaliyetleri kapsamaktadır. KOBİ'lere finansman hizmeti sunan finans kuruluşları, devletin KOBİ'lerle ilgili olarak uyguladığı teşvik ve kredi politikaları, KOBİ'lere çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığıyla sunulan eğitim-danışmanlık hizmetleri ve işletmeler arası işbirliği ve birleşmelerle ilgili yeniden yapılanma faaliyetleri makro yeniden yapılanmaya örnek olarak verilebilir. Bu çalışmada ilk olarak KOBİ kavramı, kapsamı, özellikleri ve sorunlarına değinilmiş; devamında ise yeniden yapılanma faaliyetlerini gerekli kılan küreselleşme ve ekonomideki etkileri incelenmiştir. Son bölümde de söz konusu yeniden yapılanma stratejilerine ilişkin bir alan çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA THESIS RESTRUCTURE! STRATEGIES in sme'S: THE CASE STUDY OF KAHRAMANMARAŞ ERKAN OZAN DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATION INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor: Associate Prof. Dr. Adnan ÇELİK Year: 2005 Pages: 186 Jury: Associate Prof. Dr. Adnan ÇELİK Assistant Prof. Dr. Zeynep HATUNO?LU Assistant Prof. Dr. Hakan ALTINTAŞ The Small and Medium-Sized Enterprises (SME's) are the chine of the social and political life, the cradle of democracy, the locomotive of economy and social development. The contribution of these enterprises to production, employment and stability is very large. There is vital importance of SME's on the solution of many problems like the improving of democracy, repairing the income distribution, solution of the social problems, coming out from economic crisis. When the SME's are being developed, the production increases, the unemployment decreases, the income distribution gets well, the competition force of economy increases, import and export grow, the level of saving and investment rises. For this reason, the support of SME's by government and the involved association and establishment, is very important. With the globalisation period, the mass production give up its position more and more to the flexible production systems. With the progress of information and communication technologies, the new products and services are throwed on the market, the customer choice and demands increase and vary gradually. This condition basically enhances the importance of the SME's that are more sensitive to innovation and be adapted more easily to variation. The SME's are regarded the basic enterprise type of the new world order with their dynamic and flexible structure. On the other hand, the efficiency of the SME's in the country economies is not on the required extent. Although the rate of the SME's in all enterprises is on the level mof 98-99%, their share in the investment, production and export is on 30-40% level. These ratios are more lower in Turkey. Hence, the increase of these rates are very crucial as regards the efficiency of SME's. The processes that rise the efficiency and productivity of the SME's are called“restructure activities”. The strategies that will be put forward in this respect are called“restructure strategies”. The restructure strategies that are dealed with in this study, in generally can be taken up extent of micro and macro. The micro restructure strategies are concerned the internal activities of the SME's and the field that there are their problems. From this point of view, their general problems are in the fields of financing, management, production, planing, technology, innovation, internet and quality-security. Therefore, the micro restructure strategies can be taken up regarding these functions. The macro restructure strategies include the activities that the firm can not intervene directly. The restructure strategies concerning the finance institutions that provide financing services to SME's, the inciting and loan policies that the government apply concering SME's, the training-counseling services that various association and establishment provide to SME's, and the collaboration and merger among the enterprises are example of the macro restructure strategies. In this study, firstly the SME term, coverage of SME, feature of SME and problems of SME are taken part; thereafter the globalisation and its effects on the economy that necessitate the restructure activities have been studied. In the last chapter a practice study is taken part concerning these restructure strategies.