Özel okullar ile resmi okul müdürlerinin demokratik tutum ve davranışlarının karşılaştırılması
The comparison of he democraitk attiude and approach of the principals in private schools and schools in practice school in practice and in differentiate them in school management
- Tez No: 161870
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Management, Democracy, Democratic Management, Private School, School Manegement IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZEL OKUL MÜDÜRLERİ İLE RESMİ OKUL MÜDÜRLERİNİN DEMOKRATİK TUTUM VE DAVRANIŞLARININKARŞILAŞTIRLMASI(KAHRAMANMARAŞ ÖRNEĞİ)T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI Serkan UNSAL Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim KIR Yıl : 2005 Sayfa:82 Jüri : Yrd. Doç. Dr. İbrahim KIR :Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman BORAN :Yrd. Doç. Dr. Nasruüah ÖZSOY ÖZET Bu araştırmada, özel okul müdürleri ile resmi okul müdürlerinin okul yönetimindeki demokratik tutum ve davranışları karşılaştırılarak bu iki öğretim kurumu arasındaki fark ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmada özel okullar ile resmi okulların birçok yönleri karşılaştırılmış ve ortaya çıkan sonuçlar özel okullar ile devlet okulları arasındaki farkların daha da netleşmesini sağlamıştır. Bu araştırmada özel okul ile resmi okul, müdürlerinin demokratik tutum ve davranışlarının uygulamadaki sonuçlan tespit edilmiştir. Bu araştırmada, resmi ve özel okullar, okul yönetiminde demokratik tutum ve davranışları hangi boyutta uyguluyor veya uygulamalarda aralarında önemli bir fark var mıdır? Sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır. Bu çalışmayı yapabilmek için Kahramanmaraş Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 7 resmi okul ile 7 özel okulda anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anketler okul müdürleri ile öğretmenlere uygulanmıştır. Anketlerin değerlendirme sürecinde ilk olarak özel ve resmi okulda çalışan öğretmenlerin, müdürler hakkındaki düşünce ve görüşleri karşılaştırılmıştır. Karşılaştırılma neticesinde özel okulda çalışan öğretmenlerresmi okulda çalışan öğretmenlere göre müdürlerinin, okul yönetiminde daha yüksek oranda demokratik tulum ve davranışa sahip olduklarını belirtmişlerdir. Anketlerin değerlendirilmesinin ikinci aşmasında ise öğretmenlerin vermiş oldukları cevap ile müdürlerin vermiş oldukları cevapların karşılaştırılması yapılmıştır. Karşılaştırılma neticesinde öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplar ile müdürlerin vermiş oldukları cevapların arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Müdürler, öğretmenlerin vermiş oldukları cevaplardan daha yüksek oranda okul yönetiminde demokratik tutum ve davranış sergilediklerini belirtirken, öğretmenlerin aynı görüşte olmadığı görülmüştür. Öğretmenler, genellikle müdürlerin okul yönetimindeki demokratik tutum ve davranışlarının yeterli olmadığı düşüncesindedir. Öğretmenlerin demokratik tutum ve davranış konusunda okul müdürlerinden farklı cevap vermelerinin nedeni, müdürlerin konumlarından kaynaklanacağı gibi, insanların kendilerini değerlendirirken tarafsız değerlendirememe anlayışının uzantısı olarak müdürler de kendilerini tarafsız bir şekilde değerlendirememiş olabilirler. Sonuç olarak gerek özel okul, gerekse de resmi okullarda okul yönetiminde demokratik tutum ve davranışların yeteri kadar uygulanamadığı ortaya çıkmaktadır. Bu durumun demokratik yönetimin öneminin yeterince anlaşılmamış olmasından kaynaklandığı söylenebilir. Anahtar Kelimeler : yönetim, demokrasi, demokratik yönetim, özel okul, okul yönetimi II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE COMPARISON OF HE DEMOCRATIC ATTITUDE AND APPROACH OF THE PRINCIPALS IN PRIVATE SCHOOLS AND PUPLİC SCHOOLS IN PRACTICE AND İN DİFFERENTİATE THEM IN SCHOOL MANAGEMENT KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCİENSES DEPARTMENT OF EDUCATIONAL SCIENCES Serkan ÜNSAL Supervisor: Asist. Prof. Dr. İbrahim KIR Year: 200S Pages :76 Jury : Asist. Prof. Dr. Ibrahim KIR : Asist. Prof. Dr Abdurrahman BORAN : Asist. Prof. Dr Nasrullah ÖZSOY The main target in this reserch is the comparison of he democratic attitude and approach of the principals in private schools and puplic schools in practice and in differentiate them in school management. Private schools and public schools are compared from different respects and by the helps of the results, the differences between prisate schooland public schools become clear. In the research these two types of school are compared according to their democratic attitude and approach. By the results of this research the guestions; how private and public schools practise the democratic aproach and attitude or whether there are some diffirences or not, are tried to be answered. In order to do this research there were 7 private and 7 public schools were involvet m the inquiry in KAHRAMANMARAŞ city centre. The principals and IIIteachers joined the inquiry. In the process of evalvoting inquiry, first of all the thoughts of teachers in private and public schools about the principals were compored and as a result, the teachers of private schools, in contrast to the teachers of public schools, put that their principals have more democratic approach in the second phase in evaluating the inguiry, the answers given by teachers and the principals were compaed. And there occuret important difference between two. In contrast to teachers, principals arque that they were democratic in school management. On the ather hand teachers find them inadeguate to be democratic. The reasen why the principals and teachers answers were different is, may be, the position of the principal in a school ar because of man's not being neutral white evaluating himself. Both in public and private schools, it is observed that the democratic aftitude and approach couldnt be practiced. One of the man resen fort his is that there was no understanding of democratic managament. This result comes to an and with the results of the neet foor democratic managomentpresented by principals so, principals mot bee a wae the importence of democratic. Managament and its eficiency. ît an be posiple by means of some instructive carses. The centeral management can be an example for school principals democratic attitudead managament, and also they can direct them. In order to have been apprehanded democratic attitude bay principals while evalvation stuff perfermace the principals must be include. Due to the results, perfermace evaluation for teachers and principals, successful! and industrious teachersand principals are to be awarded and the in dequacies of the others are dealt according to reasans.