Abbasi dönemine akdar Arap şiirinde dini temalar
The religious themes in Arabic poetry until the Abbasid period
- Tez No: 161871
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap şiiri, Dini Temalar, İslam öncesi, Sadru'l-İslam, Emevi, Arabic poetry, religious themes, Pre-Islamic period Early islamic period, Umayyad period
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez, Abbasi dönemine kadar Arap şiirinde işlenen dini temaları, ilgilenen insanların ilgisine sunulması maksadıyla incelenmesini amaçlamaktadır. Tez, beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Arap edebiyatının doğuşu ve gelişimi ile ilgili açıklayıcı bilgiler bulunmaktadır. Yine bu bölümde Arap edebiyatının doğup geliştiği coğrafya ve Arap edebiyatının genel türleri ile ilgili tanıtıcı bilgiler sunulmaya çalışılmıştır. ikinci bölümde, İslam öncesi dönemde şiirin genel konulan birer örnekle kısaca açıklandıktan sonra, bu dönemde şiirde işlenen dini temalar örnekleriyle sunulmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde de Şadru'l-îslam dönemi şiirinin özetle genel konulan, ardından ayrıntılı olarak dini temalar izah edilmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise, Emevi dönemi şiirinin genel konularına kısaca değinilmiş, bu dönem şiirinin dini temaları örnekleriyle sunulmaya çalışılmıştır. Tez, sonuç bölümünde, bu üç dönem şiirinde işlenen dini temaların karşılaştırmalı bir değerlendirmesi ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis intends to religious subjects that discussed in the Arabic poem from the first century to Abbasi era to present it to people who concerned with this subjects.it is composeed of four chapters. In the first chapter some information about nativity and development of Arabic literature. Besides in this chapter some explanatory information was gaven about nativity and development area of Arabic literature. In the second chapter general topics of poem in the previous history of İslam were explained with exemples. İn addition in this era religious subjects that discussed in the poem was presented with exemples. In the thirt chapter general topics of the first era poem of İslam end detailedly religious subjects were explained. In the fourth chapter general topics of Emevi era poem was discussed and religious subjects of this era poem was presented with examples. The thesis ended with appreciation of religious subjects of this three era poem in the ending chapter.