William James'te din-hakikat ilişkisi
The relation of religion-reality on William James
  1. Tez No: 161874
  2. Yazar: AYŞEGÜL DİNGİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dînî inanç, dînî tecrübe, hakikat, pragmatizm, hakikat ve din dili, religious belief, religious experience, reality, pragmatism, reality and religion's language. n
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ WILLIAM JAMES'TE DİN-HAKİKAT İLİŞKİSİ Ayşegül DİNGİL KSU SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr. Mustafa KÖK Yıl:2005 Sayfa: 95 Jüri: Yrd.Doc.Dr. Mustafa KÖK Yrd.Doç.Dr. Halil APAYDIN Yrd.Doç.DrAbdülhamit SİNANOĞLU Genel olarak dinin hakikat anlayışı çerçevesinde pragmatist felsefenin kurucularından biri olan William James'in dînî inanç ve dînî tecrübe yaklaşımına getirdiği yorumlar hakikat kavramının tanımlanmasından başlayarak klasik anlayıştan farklı bir anlayışı felsefe dünyasına katmıştır. Klasik üslupta, zihnin gerçeklikle uyumu olarak tanımlanan hakikat kavramı, James'te“Faydalı olan hakikattir.”şeklinde bir tanımla yön bulmuştur. Dînî inançlar ve dînî tecrübe duyu alanlarının dışında olduğu için tam olarak idrak edilemez diyenlerin yanında bu alanları tümden yok sayanlar da olmuştur. Özellikle dînî tecrübenin sübjektif bir hal olduğu şeklindeki yorumlar bu tecrübenin gerçekliğini kabul etmeyenlerin öne sürdüğü esaslardandır. James, bu alanların insan hayatına yakınlaştırılarak anlaşılmasından yanadır. Ona göre fayda sağladığı, insan menfaatine uygun düştüğü müddetçe, dînî inançlar ve tecrübe hakikattir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis THE RELATION OF RELIGION-REALITY ON WILLIAM JAMES UNIVERSITY OF KAHRANMARAS SUTCU IMAM INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE DEPARTMENT OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCES Supervisor: Assist.Prof.Dr. Mustafa KÖK Year: 2005 Pages:95 Jury: Assist Prof.Dr. Mustafa KÖK Assist Prof.Dr. Halil APAYDIN Assist Prof.Dr. Abdülhamit SİNANO?LU WJames, who is one of the founder of pragmatist philosophy in general limitation of religion's reality comprehension, has added a different perceptive which is different from classical comprehension that starts from the definition of reality concept with the explanations to the religious belief and approach of religious experience. The reality concept, which is defined as“ the harmany of reality with mind”in classical style, has found its way with a definition as“useful thing is reality”with James. Besides the ones who think;“because religious belief and religious experience is out of sense and can't be perceived totaly”, there are ones who claims that these subjects are totaly untrue. The explanation which supports that“religious experience is subjective situation”is one of the subjects that the ones who do not believe“there is such an experience”especially propose. James supports to understand these subjects by making them closer to human life. As long as the religious believes and experiences are useful for human life, it is accepted that they are true.