Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim elemanlarının demokratik tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
The evaluating of the democratical behavior of the lecturers in the University of Kahramanmaraş Sutcu Imam
  1. Tez No: 161873
  2. Yazar: MUZAFFER ŞÜKRÜ FETTAHLIOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: demokratik öğretmen, demokratik tutum ve davranışlar, demokrasi eğitimi I
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KSU OGRETIM ELEMANLARININ DEMOKRATİK TUTUM VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Muzaffer Şükrü FETTAHLIOGLU KSÜ SOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman BORAN Yıl : 2005, Sayfa : 116 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman BORAN : Yrd. Doç. Dr. İbrahim KIR : Yrd. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOY Bu araştırma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim elemanlarının demokratik tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini 2003-2004 öğretim yılında KSÜ' de görevli öğretim elemanları ile üniversiteye bağlı çeşitli fakülte ve yüksekokullarda okuyan öğrenciler oluşturdu. Araştırmada veriler, anket aracılığı ile toplandı. Öğretim elemanları ye öğrenciler için, aynı içerikte olmak üzere iki ayrı anket formu geliştirilmiştir. Üç bölümden oluşan anket formları, kişisel bilgiler, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin demokratik tutum ilkelerine katılım düzeylerini ve öğretim elemanlarının demokratik davranışlarına ilişkin verileri toplayacak biçimdedir. Hazırlanan anketlerin dağıtımı yapıldıktan sonra öğretim elemanlarından 209, öğrencilerden ise 686 anket formu geri dönmüştür. Anket ile toplanan veriler; çözümlenmesi için bilgisayar ortamında SPSS programı veri tabanına yüklendi ve frekansları bulundu. Frekanslar elde edildikten sonra yüzde, aritmetik ortalama gibi istatistiksel işlemlere geçilmiş, ortalamalar arasındaki farkın test edilmesi için de T testi ve Anova testine başvurulmuştur. Bu analiz çerçevesinde işlenen veriler, araştırmanın amaçları doğrultusunda karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EVALUATING OF THE DEMOCRATICAL BEHAVIOR OF THE LECTURERS IN THE UNIVERSITY OFKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM Muzaffer Şükrü FETTAHLIOGLU KSU THE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES EDUCATION SCIENCE MAİNSCİENCES BRANCH ADVISER : Asst. Prof. Dr. Abdurrahman BORAN Year : 2005, Volume : 116 Jury : Asst. Prof. Dr. Abdurrahman BORAN : Asst. Prof. Dr. İbrahim KIR : Asst. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOY The main purpose of this study is to evaluate the democratical behavior of lecturers in the University of K.S. This study include lecturers who work in the university of Kahramanmaraş Sütçü İmam from 2003 and students who study in different kinds of faculties in the university of Kahramanmaraş Sütçü İmam The data in this study is collected by survey test. The survey test is prepared in two different style for students and for lecturers. This survey forms include three main parts. The main target of this survey is to obtain the personal information about lecturers and to get information about lecturers related with their democratical behavior. The number of to be answered surveys are 895. 209 are for lecturers and 686 are for students. To solve the data which are obtained from survey, we use SPSS programme. With this programme, the frequencies are found. After this process some statistical data are obtained and to solve differences between averages, we use T test and Anova Test. The data which are obtained from this analysis are used according to the aim of this study. Key Word: democratic lecturer, democratic behavior, democratical education