Stres yönetiminde cinsiyet faktörü Sakarya Telekom Başmüdürlüğü araştırması
'Sexuality factor in stress management' Sakarya Telekom Authority research
- Tez No: 161911
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RANA ÖZEN KUTANİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Kaynaklan, Stres Yönetimi, Cinsiyet vı, Stress, Sources of Stress, Stress Management, Sexuality vıı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı :“Stres Yönetiminde Cinsiyet Faktörü”Sakarya Telekom Başmüdürlüğü Araştırması Tezin Yazarı : Afet Irmak Danışman: Yrd.Doç.Dr. Rana Özen KUTANİS Kabul Tarihi : 27 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: VII (ön kısım) + 90 (tez) + 1 (ek) Anabilimdalı : İşletme Bilimdalı: Yönetim Organizasyon Bu araştırma insan yaşamının önemli bir kısmının geçtiği iş yerlerindeki stres kaynaklarım ve başa çıkma yollarım belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın genel amacı, Sakarya Telekom Başmüdürlüğü'nde çalışan kadın ve erkeklerin stres kaynaklarım ve çözüm yollarını ortaya koymak, cinsiyet açısından farklılık olup olmadığım belirlemektir. Bu amaçla, Sakarya Telekom Başmüdürlüğü'nde çalışan 12 bayan ve 12 erkek ile birebir görüşmeler yapılmış olup, derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Ayrıca araştırma bulgularının değerlendirilmesinde içerik analizi yapılmıştır. Mülakatta yer alan sorular kadın ve erkeklerdeki stres kaynaklan ve başa çıkma yöntemlerinin değişik boyutlardan incelenmesine olanak sağlamaktadır. Mülakat katılanların büyük çoğunluğu normal bir iş gününü rutin işlerde geçirmekte olup, işyerindeki görevlerinin normal olduğu görülmüştür. Ancak teknik personelin büyük çoğunluğunun işlerinin zor olup, bu görevlerde daha ziyade erkekler çalışmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların gerek iş arkadaşlarıyla, gerekse ast ve üstleriyle bazı problemler yaşadıkları ve bu problemleri çoğunlukla konuşarak hallettikleri görülmüştür. Özelleştirmedeki belirsizlik gerek bayanlarda, gerekse erkeklerde en göze çarpan stres unsurudur. Kurumun büyüklüğü özellikle erkeklerden rahatlatıcı unsurdur. Ayrıca maddi tatmin ve iş güvencesi de çalışanları rahatlatan unsurlardır. Özellikle bayanlarda çocukları ve eşlerine yeterince zaman ayıramamak stres yaratmaktadır. Bu sorunu iş ve aileyi birbirinden ayırarak çözmeye çalışmaktadırlar. Araştırma sonuçlarına göre stres, boyun ve sut ağrıları en çok rastlanan sağlık problemi olup, bunun sebepleri sağlıksız çalışma koşullan, masa başı işler ve yoğun iş temposudur. Bu sorunları profesyonel yardım alarak, spor ve yürüyüş ile halletmeye çalışmaktadırlar. Yapılan araştırma sonucuna göre, Sakarya Telekom Başmüdürlüğü'nde iş yerindeki stresin cinsiyetle ilişkisi olduğunu düşünenlerin çoğunluğu kadınlar, olmadığı düşünenlerin ise çoğunluğu erkeklerdir. Çalışan bir insan için en önemli stres kaynaklan, ailevi sorunlar, sağlıksız iş ortamı, amirler, ücret durumu ve iş ortamına adapte olmamaktan kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social SciensesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“Sexuality Factor in Stress Management”Sakarya Telekom Authority Research. Author : Afet Irmak SupervisonAssist. Prof. Rana Özen KUTANÎS Date : 27 June 2005 Nu. Of pages: VII (pre text)+90 (main body)+l(appendices) Department : Business Subfield: Management Organisation This study focuses on determination of sources of stress and the methods for eliminating stress which emerges in the working environment, where people spent a big part of their daily life. General aim of this research is to reveal the sources of the stress and resolving methods and clarify whether there are any difference with regard to sexuality for men and women employees working at Sakarya Telekom Authority. For this purpose, mutual interviews have been carried out with 12 men and 12 women working at Sakarya Telekom Authority and detail interview technique has been applied. Furthermore, in evaluating the research end results, content analyzing has been performed. Interview questionnaire reveals the sources of the stress both for woman and man and provides investigation of methods for overcoming stress in various aspects. Great proportion of those interviewed spends their daily normal working hours in routine works and it is observed that job tasks are normal. However, job tasks of the technical staff are very difficult and male employees are intensely allocated to those jobs. Research results indicated that employees have got some problems both with their colleagues and hierarchically up and down positioned employees and resolve these disputes mostly by negotiating. Uncertainty in privatization of the company is the main source of stress factor for both man and woman. The big size of the company is a relaxing factor especially for man. Besides, economical satisfaction and job guarantee are the other relaxing factors. Especially for woman, not reserving enough time for their children and family is a stress factor and to overcome this problem, they try to make a distinction between family and the job. According to the results of the research, stress and pains on neck and back of the body are the most observed health problems whose causes are the unhealthy working environment, dense working tempo and desktop works. Those problems are tried to be solved by getting proffessinal health aid, doing exercise and regular sport activities such as walking. Results of the survey at Sakarya Telekom Authority showed those who believes that the cause of the stress at work is related to the sexuality are woman and those who doesn't are the man. For an employee, important sources of stress are problems emerging from the family, unhealthy working environment, managerial behaviors, current level of salaries, disharmony to working environment.