The rise of Hizb Ut-Tahrir in post soviet Uzbekistan
Özbekistan'da Hizb Ut-Tahrir'in yükselişi
- Tez No: 161914
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hizb ut-Tahrir, radikal islam, Özbekistan, Hizb ut-Tahrir, radical Islam, Uzbekistan. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
oz ÖZBEKİSTAN'DA HİZB UT-TAHRİR'İN YÜKSELİŞİ Yakın, Zeynep Dilara Mastır, Avrasya Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Pınar Akçalı Aralık 2005, 165 sayfa Bu çalışma, gizli ve uluslararası radikal İslam örgütü olan Hizb ut-Tahrir'in Sovyet sonrası Özbekistan'da yükselişinin koşullarını incelemektedir. Bu nedenle, Özbekistan'ın siyasal, ekonomik, sosyo-kültürel koşulları ve Hizb ut-Tahrir'in genel özellikleri, tarihsel ve içerik analizlerinin yardımıyla incelenmiştir. Tezde, Hizb ut-Tahrir'in Özbekistan'da ortaya çıkışının ve yükselişinin nedeni bu ülkenin siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel özelliklerinin birbirini etkilemesi olduğu öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RISE OF HIZB UT-TAHRIR IN POST-SOVIET UZBEKISTAN Yakın, Zeynep Dilara Ms., Eurasian Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Pınar Akçalı December 2005, 165 pages This thesis analyzes the conditions that gave rise to Hizb ut-Tahrir, a secretive and international radical Islamic movement, in post-Soviet Uzbekistan. For this purpose, Uzbekistan's political, economic, socio-cultural conditions and the general characteristics of Hizb ut-Tahrir is examined by the help of historical background and content analysis. It is argued that the emergence of Hizb ut-Tahrir in post-Soviet Uzbekistan as a result of interaction of political, economic and socio-cultural conditions in this country.